måndag 23 april 2007

Cover lover pt. 4 - The Weight


Jag undrar om det finns nån annan låt som har präglat de sista två åren under sextiotalet lika mycket (och möjligen också det första året under sjuttiotalet)? Låten symboliserar rockens rörelse tillbaka mot rötterna – framför allt blues och country – och det lantliga livet. Men kanske kom "The Weight" framför allt att signalera att det nu var grönt ljus för rejäla skägg på män, för första gången på hundra år.

I filmen ”Easy Rider” (ett av dessa års främsta tidsdokument) förekommer givetvis låten, fast i en trogen cover av en grupp som hette Smith. Jag anar att The Bands originalversion inte fick användas av rättighetsskäl, liksom stallkamraten Bob Dylans egna versioner av hans låtar på soundtracket. Det spelar ingen roll, "The Weight" är med i vilket fall som helst.

Jag älskar att sjunga strofer ur låten i duschen på lördagmornar, då jag känner mig någorlunda avstressad och ser fram emot det kokta ägget som kommer att kröna frukosten: "I went down to Nazareth, I was feelin’ ’bout half past dead". Det som utmärker en bra coverlåt är att även en ganska kass sångare kan få till det på ett schysst sätt med den, en låt som är lätt att krama lite känsla eller sväng ur. Och vilka mirakel kan en bra sångare inte åstadkomma med en sådan låt som "The Weight"?

En av mina favoritversioner är Jackie DeShannons samtida cover. Hon är en mångsidig och lite bortglömd sångerska, som kunde rocka när hon kände för det. Härom året återutgav man Blonds enda skiva från 1969. Som alla vet var Blond alltså Tages kortlivade förlängning. Där förekommer faktiskt Robbie Robertsons komposition som extraspår (vilket också går att kika på i datorn eftersom det är ett gammalt TV-framträdande).

Ja, många är det som har klämt i med "take the load of Fanny, take the load for free", eller hur det nu ska vara. Här kommet ett axplock: Duane Allman, Amen Corner, Hoyt Axton, The Band, Jimmy Barnes, Blond, The Chambers Brothers, Joe Cocker, Jackie DeShannon, Aretha Franklin, Giant Sand, Paul Jones, King Curtis, Al Kooper & Mike Bloomfield, The New Riders Of The Purple Sage, Rotary Connection, Smith, Spooky Tooth, The Staple Singers, Ringo Starr, The Supremes, Travis, The Ventures och Dionne Warwick

Klicka här för att se ett liveframträdande från 1970 där The Band kör "The Weight".

Inga kommentarer: