fredag 20 april 2007

Cover lover pt. 2 - Mr Bojangles

Den här gången är det en låt som alla (under fyrtio) kanske inte har hört. Mmmm "Mr Bojangles", jag älskar verkligen den låten. Jag har själv hört den i tre versioner. The Nitty Gritty Dirt Bands jättehärliga banjodrivna countryrocktappning var en stor hit år 1970. Harry Nilssons gjorde en fantastisk finstämd popballadcover. Nina Simones gudomliga tolkning får armhår att resa sig och ögon att tåras. De två sistnämnda versionerna av "Mr Bojangles" ligger tryggt och stadigt på min egen topp 200 för låtar.

Vad är det som är speciellt med "Mr Bojangles"? Det är en hjärteknipande berättelse om mötet med en gammal man som en gång reste runt och gav dans- och akrobatkonster med tillsammans med sin trogne hund på gator och syltor ("bars and honky tonks"). Nu är mannen sedan 20 år ensam och sörjer fortfarande sin ende vän – hunden – som dog. Texten berättar väldigt mycket utan att vara lång. Melodin är vacker och går upp i perfekt symbios med texten.

Jag kom att tänka på att Hasse Andersson mycket kan ha haft låten i bakhuvudet när han gjorde "Änglahund" – alltså en skånsk "Mr Bojangles".

Mannen som skrev låten och gjorde originalversionen heter Jerry Jeff Walker. Han är en singer/songwriter som drar lite åt countryhållet. Jag är nyfiken på den mannens musik och inte hört mycket än. "Mr Bojangles dök upp på hans debutplatta från 1968. Eftersom det är hans i särklass mest kända låt, återvände han till den flera gånger. Om han har ett eget grepp om sina låträttigheter borde han vara minst sagt stenrik.

Den här låten var som klippt och skuren för sångare och då särskilt för crooners, som ville använda det stora känsloartilleriet (av saknad, trogenhet, utsatthet och nostalgi). Inte att undra på att den var så flitigt använd särskilt runt 1970. Här kommer exempel på sådana som fäst låten på vinyl: Chet Atkins, Harry Belafonte, David Bromberg, Sammy Davis Jr., John Denver, Neil Diamond, Bob Dylan (!), Duke Ellington, John Holt, Lulu, Harry Nilsson, The Nitty Gritty Dirt Band, Johnny Paycheck, Esther Phillips, Nina Simone, Spotnicks, Robbie Williams (CD fäste han den på) och Nancy Wilson.

Jerry Jeff Walker gör Mr. Bojangles på Dinah Shore Show 1978:

Inga kommentarer: