tisdag 1 maj 2007

Lite tips om bloggning

Notera att denna bloggpost är under utarbetande.

Japp. Lite tips om hur man bloggar på en blogg tillhandahållen av Blogger.com kommer här.

Mitt första (och viktigaste!) tips är att prova själv på egen hand. Det ger mest utdelning i längden. Sätt dig ner en timme eller så och testa dig fram.

Är du väl anknuten som medlem till Spengo, dvs att du står som ”deltagare” på sidan är det bara till att logga in.

Den första sidan som du kommer till när du väl är inloggad är ”dashboard”. I den vita rutan väljer du ”New Post”. Då kommer du att hamna på sidan där allt det intressanta skall komma utspela sig. Det är här du skriver in texten (alternativt kopierar den från ett existerande dokument).
Här finns det två viktiga inställningar man har att välja mellan - flikarna uppe till höger – ”Edit Html” samt ”Compose”.

”Compose”-läget använder man när man skall redigera i posten, dvs ändra teckensnitt, länka text, lägga in bilder etc..

”Edit Html”-läget är det bästa, enklaste och säkraste sättet att skriva in (alt. klistra in) text. I detta läget läggs med fördel också in bild (om du vill ha med en).

Att infoga en bild är enkelt. Klicka på den lilla ”image-ikonen”. Då kommer detta fönster upp. Välj hur du vill ha bilden enligt layoutalternativen. Det är de alternativen som finns på den undre halvan av fönstret.
På övre halvan finns det två alternativ hur du hämtar din bild, ”add an image from your computer” och ”add an image from the web”.
Mitt förslag är att du alltid använder det första alternativet: ”add an image from your computer”.
Alltså är det bäst att du redan innan du tänker blogga har tänkt ut vilken typ av bild du vill ha, letat upp den på nätet (alt. scannat in bild) och sparat ner den på lämpligt ställe på din hårddisk.
Varför tycker jag då inte att man kan välja ”add an image from the web”?
Jo, det som händer om man använder detta alternativ är att man inte bara snor en bild utan även ev. bandbredd. Dvs. det är den du snott bilden ifrån som får betala kalaset.
Det justa är alltså att själv ladda upp bilden från sin hårddisk.

När du väl har fått in all text i rutan + ev. bild/er som du vill ha med går du med fördel över till ”Compose”-läget. I ”Compose” läget får du möjlighet att göra de justeringar och tillägg du vill göra.

Att lägga in en video från någon av video-depå-sajterna (YouTube / Dailymotion / Veoh etc, etc) är heller inte svårt.
Först letar du upp den video du vill använda (alternativt laddar upp en egen) och klickar på länken så att du får upp videon så att den kör igång. Om vi tar YouTube som exempel hittar du koden som du är ute efter till höger om själva videon ("Embed" står det. Alltså inbädda på ren svenska. Bra ord förresten för det som sen skall ske. vVideon skall inbäddas i själva bloggposten.).
Kopiera hela koden och lägg sedan in den i bloggposten där du vill att videon skall dyka upp. Använd ”Edit Html”-läget. När du lagt in koden kan du ändra måttparametrarna efter tycke och smak. Men propertionerna bör behållas. Videorna som varit upplagda här på spengo tidigare har jag minskat i storlek ungefär 10%.
Precis likadant gör du om du vill använda DailyMotion (enda skillnaden är att koden hittas under videon).

Att lägga ut musikfiler, dvs då allra helst i mp3-format, går utmärkt. Men det finns väldigt många olika sätt att göra det på. Jag har valt att här i bloggen använda mig av en tjänst som heter Boomp3. Den tjänsten är trevlig därför att musiken - precis som med videorna i avsnittet ovan - kan inbäddas i posten. Man behöver inte ladda ner filen på den egna hårddisken för att lyssna. Man klickar bara på play-knappen. (Dock kan det hända det det låter lite hackigt om man sitter på en långsam uppkoppling. Man måste i så fall låta filen ladda upp till spelaren en stund.)
Men först måste man som sagt ha en mp3:a (det finns även andra ljudfilformat som fungerar, som tex Ogg Vorbis).
Vill du tex använda en låt du har själv på CD laddar du först ner låten till din hårddisk från din CD(ROM)-spelare. Sedan omvandlar du filen till det lämpligare mp3-formatet antingen genom ett program du har på datorn eller genom en online-tjänst (här kan jag rekommendera Zamsar, som är bra på att konvertera alla möjliga filformat till det man vill ha).
När du väl har en mp3 följer du bara instruktionerna hos den tjänst du vill använda.
När det gäller Boomp3, som jag använt här laddar du först upp din mp3 till sajten. När den väl laddats upp får skal du fylla i lite info. Var lite sparsmakad här. Låttiteln räcker bra.

OBSERVERA: Grundinställningar för hur posten formateras (typsnitt, storlek, färg etc) är redan gjorda. De ändringar du gör i textformatet är alltså ändringar som kommer att synas och ”sticka ut” jämfört med när grundinställningarna används.

Användbara länkar:
Blogger Help - Blogger Basics

/Sebastian aka mrdantefontana

1 kommentar:

Anonym sa...

l?se hele blog, pretty good