lördag 5 januari 2008

Skivhyllan: Donovan - Wear Your Love Like Heaven (1967)

Redan i det absolut första Spengo-inlägget skrev jag om min kanske ende idol, Donovan. Nu ger serien Skivhyllan mig anledning att återkomma till honom. Jag är den gången tvungen att vara extra nördig.

Donovan har aldrig varit känd för sina album. De var ganska ojämna och spretiga med ett par undantag. Om folk överhuvudtaget minns superstjärnan från 60-talet är det för en handfull av hans hits – Sunshine Superman, Mellow Yellow, Colours eller Hurdy Gurdy Man. Donovans diskografi är snårig, men det finns hjälp att få. Wear Your Love Like Heaven, ett av hans finaste album, kräver till exempel sin förklaring.

I slutet av 1967, när den unge skotten stod på toppen av sin karriär, skulle dubbel-LPn A Gift From A Flower To A Garden släppas i Staterna. Men skivbolaget litade inte på att den unga amerikanska poppubliken var beredd att investera i en dyrare dubbel-LP. De båda skivorna släpptes för säkerhets skull också som två separata album, Wear Your Love Like Heaven och For Little Ones. Det skulle visa sig att det försiktiga skivbolaget gjort en felbedömning. De två budgetalbumen sålde dåligt. Den fina dubbel-LPn – utgiven i en luxuös box innehållande läckra litografier med texter och illustrationer – blev en försäljningsframgång i USA, senare även i Storbritannien.

Wear Your Love Like Heaven var popskivan som följde upp singeln med samma namn, som varit en smärre hit i USA tidigare under hösten. Den drömska låten Wear Your Love Like Heaven används visserligen än idag ibland som en signaturmelodi för flower power-eran, men albumet i övrigt är inte direkt psykedeliskt, utan snarare mestadels jazzig pop, spelad av en kärna av medmusiker på orgel, ståbas, vispande trummor och bongotrummor. Bara ibland är låtarna krönta med en fjärilslik tvärflöjt, varmt ljudande xylofon eller ett sparsmakat orkesterarrangemang.

boomp3.com

Stämningen på skivan är rakt igenom avspänd och inemellan lekfull. Donovans sång är mer anspråklös och ledig än någonsin. De tio låtarna blir tillsammans ett enhetligt album. När skivan får puttra på skivtallriken höjs mysfaktorn med flera enheter i lägenheten. Med knappt 24 minuters speltid är det kanske det kortvarigaste album jag äger, kort men naggande gott.

Om plattan Wear Your Love Like Heaven representerar den tidens Swinging London, så befinner sig For Little Ones på Hebriderna utanför Skottlands västkust. På den skivan ikläder sig Donovan rollen som acid folk-bard med akustisk gitarr. Han sjunger stämningsfulla sagoberättelser för barn (som en del vuxna nog gillar i högre grad) och kryddar här orden med en lätt skotskt accent. Tror du att du skulle kunna gilla dessa olika sidor av Donovan så skaffa då A Gift From A Flower To A Garden.

4 kommentarer:

spengochrille sa...

Låter mycket lovande Magnus. Är skivorna svåra att hitta?
Har du fått MP3orna? Jag skickade de i torsdags, men sen har det ju varit problem med e-post trafiken. Hör av dig om du inte fått dem.
Ses snart.

Magnus S sa...

Kanske kommer min femton år långa Donovankampanj slutligen att lyckas även hos dig?

Vill du ha dem båda så finns "A Gift From A Flower To A Garden" också kärleksfullt återgiven på CD. Donovan har på senare år fått samma fina behandling som först The Byrds och senare även The Kinks, originalalbum och efteråt i samma CD-utgåva låtar från fristånde singlar och outgivet från samma period, detta snyggt paketerat med en booklet med rik baksgrundsinformation och bilder.

Skivorna är inte svåra att hitta, speciellt inte för dig som är en rutinerad skivsamlare och som köper skivor över nätet.

Tack för mp3orna! Jag fick dem utan problem. De kommer att sprida glädje via Spengo inom en snar framtid.

Magnus S sa...

"Donovan is as important and influential as Bob Dylan and we are ...listen the man's a poet"
(John Lennon)

Vill du läsa mer om hur Donovan påverkade The Beatles, gå in på: http://www.yoursdaily.com/culture_media/music/
the_beatles_donovan_and_india

mrdantefontana sa...

Jodå, Magnus, nu känner jag verkligen igen låten! Fattade nog inte vad den hade för titel. Inte min favorit-Donovan. Men den är käck.