lördag 9 februari 2008

Let's rock out!

Jag tycker att det är lite visset att sitta ensam och lyssna på rock på en dator. Men jag kan inte låta bli att känna att den behövs ändå här på Spengo, annars blir det alldeles för gråtmilt i längden. Äsch, jag bränner av tre rökare nu med en gång, det är fortfarande lördagskväll.


The Raspberries - Tonight

Här i Sverige är det vattentäta skott mellan till exempel powerpop och hårdrock. Ofta har man i efterhand sorterat in band och artister i olika genrer och låst in dem där. Jag tror att många rocktyper (särskilt de trångsynta) har missat banden som vi får njuta av här, eftersom de oftast kategoriseras som powerpop. I gengäld bör alla popälskare låna ett öra till hårdrocksstämplade Thin Lizzy. Om du gillar en viss sorts musik, nöj dig aldrig med att bara leta i den givna genren, för den musiken kan dyka upp både här och var.

Tonight, The Raspberries låt från 1973, var faktiskt en av de första som Mötley Crüe repade ihop sig på innan de samlat ihop eget material, enligt den underhållande självbiografin The Dirt. Mötley Crüe var efter Shout At The Devil ett helrätt hårdrocksband för killarna i högstadiet som jobbade hårt på att vara tuffa, ingen grupp man direkt förknippar med The Raspberries.

boomp3.com

Sångaren Vince Neil var sist in i Mötley Crüe. Hans snygga käkben, blonda hårsvall och ljusa rakbladsvassa röst påminde mycket om Robin Zander, sångaren i Cheap Trick. Och det var biljetten in i bandet.

När Kurt Cobain intervjuades då Nevermind släpptes 1991, hävdade han stolt att detta var hans bands Cheap Trick-skiva. Han syftade på plattans feta glassiga rocksound, som Nirvana inte varit i närheten av tidigare.

Eftersom alla goda ting är tre, slänger jag in favoritlåten Honor Among Thieves av det mindre kända amerikanska bandet Artful Dodger. De låg nära såväl The Raspberries som Cheap Trick, men Artful Dodger avvek dock nästan aldrig från rockandet för att göra ballader.

boomp3.com

4 kommentarer:

mrdantefontana sa...

Po me rocken! Tackar för det. Det här uppväger fint schlagerslagsidan för kvällen. Nu är jag åter i balans.

Magnus S sa...

Ja, det var hög tid för den.

spengochrille sa...

Tack för tre klassiker som förtjänar att spridas till alla.

Mats L sa...

Förbannat välbehövligt! Fan, vad jag lyssnat mycket på Raspberries och Cheap. Minns när jag var runt 12 så tog min äldre kusin fram I want you to want me med Cheap Trick på singel med orden: Det här kanske är något för dig, Mats som gillar Kiss. Bara med skillnaden att den låten var ljusår bättre än Kiss samlade produktion. Mina största musikupplevelser på 80-talet var när Rockbox spelade The sixteens med Sweet och ovan nämnda händelse. Och just det, när jag upptäckte Beatles 1987 och lämnade Maiden och Kiss för gott. Fast Killers med Paul DIanno var en ganska bra skiva ...