måndag 10 mars 2008

Får jag... presentera Kevin Ayers?


Kevin Ayers med hans band The Whole World i den fina May I från 1972

Precis som i vilken annan kulturyttring som helst, finns det även inom popen och rocken en lång rad engelska excentriker. En av de charmigaste är otvivelaktigt Kevin Ayers, en avspänd kille med en lätt distanserad humor. Jag har för musikintresserade vänner lättvindigt beskrivit att Ayers låter som en musikaliskt mer tillgänglig Syd Barrett. Kevin Ayers kunde inte låta bli att göra skruvade poplåtar med hitkänsla. Tilltalande men samtidigt egensinnig. Ayers rörde sig under sin storhetstid i början av sjuttiotalet ofta ledigt i mellanrummet mellan musikgenrer, där gräset var saftigt men ändå inte nerbetat.

3 kommentarer:

Klas sa...

yeah diggar kevin. denna låten hade jag inte hört men det slog mig hur mycket det påminner om (eller tvärsom) Adam Green. New Yorkslyngel med charmig humor och roliga texter som ofta halkar in på sex. Om ni blir sugna på nutida musik nån gång kan det vara värt.

Magnus S sa...

Jag har hört talas om Adam Green och hans gamla duo Moldy Peaches. Tänkte först lite spydigt svara att jag väntar bara på att hans musik ska bli gammal först. Men jag lovar att redan nu plocka hem lite av hans grejer via Soulseek och lyssna. Tack för tipset, Klas!

Magnus S sa...

Om ni inte riktigt förstår kopplingen till Syd Barrett ber jag er lyssna på Kevin Ayers underbart drömska låt "Girl On A Swing" från hans första soloalbum "Joy Of A Toy" från 1969 (där självaste Syd spelar gitarr på en av låtarna).