fredag 28 september 2007

Dansbandsrötter

De få vinylskivor som mina föräldrar skaffade, efter att far köpt en Luxor-stereo åt familjen lagom till julen 1976, var dansbandskivor. Jag gick ibland ner till gillestugan i källaren och spelade exempelvis Flamingokvintetten 8 och orkesterns egen härliga version av Viva España, men framför allt drömde jag mig bort när jag tittade jag på omslaget med medlemmarna inklippta på vykort från olika spännande charterresmål
(t ex Mallorca, Gardasjön och Alperna). En annan uppskattad skiva var Vikingarnas Kramgoa låtar 6 från 1978 (den sista med Stefan Borsch som sångare), framför allt för medryckande Export om Volvos internationella framgångssaga. Året efter gjorde Christer Sjögren entré med den mäktiga Djingis Khan.

Jag lärde mig foxtrot vid nio års ålder på fars 40-årsgille i Medborgarhuset i Sankt Olof. Han hade hyrt in en budgetorkester, en duo på hemmaorgel och dragspel från Tomelilla. När jag sedan var i tolvårsåldern tog min mor med mig på gammeldanskurs och även en buggkurs, för att jag skulle bli en fullfjädrad dansör. För bara några år sedan berättade hon att hennes syfte med min dansutbildning var egentligen att jag inte skulle börja supa. Det vill säga att om jag var en populär danspartner på gillen (skånska för kalas), byafester, folkparker och dansrestauranger riskerade jag inte att ständigt fastna vid groggbordet eller i baren med ett glas i handen, såsom manlig panelhöna.

Som många andra unga människor, kom jag sedan självklart att sky dansbandsmusiken som pesten. Det handlande inte så mycket om dess uttryck och innehåll egentligen. Det hängde snarare intimt ihop med att vilja flytta till en större stad, plugga på universitet och skaffa sig en stil eller ansluta sig till en subkultur. Jag vände ryggen åt alla som var nöjda med att bo kvar i byn genom att hata dansband.

Numera kan jag väl bara invända mot dansbandsmusiken att den formar många människors syn på musik till något som bara har ett funktionellt värde - något man motionsdansar, skaffar en partner eller bara one night stands till.

Efter att ha flyttat till Stockholm år 2001 gick jag första måndagen varje månad till Bröderna Olsson på Folkungagatan för Klubb Sunkit. De sympatiska grabbarna som höll i kultklubben hade ägnat massor av tid på loppisar för att hitta de mest iöronfallande dansbandsskivorna från 70-talet. Jag vet inte om den musiken också hade varit en del av deras uppväxt eller om det bara vara kitsch för dem. Men jag insåg att jag fortfarande är svag för dansbandslåtar med exotism och chartertema. Att få höra exempelvis Schytts Hasta La Vista var som att komma hem till gillestugan igen.


Schytts - Hasta La Vista

9 kommentarer:

Martin sa...

Fint Magnus! Själv fick jag genast en bild i huvudet av mammas man som kompade på elorgeln till de fyra kassetterna i boxen "Country på svenska". Alf Robertsson, Mats Rådberg, Kicki Danielsson och ett slags halvmörka flätade bruna tapeter i vardagsrummet.

Krister Lindstedt sa...

Tack Magnus för en bra text och en rörande bild från din ungdom. Och av dansbandsmusikens aura och - funktion.

Magnus S sa...

Styrelsen, tusen tack! Det finns mer godis djupare in i Spengo-arkivet.

jonis sa...

hej,

mycket intressant och läsvärd blogg!! Bra jobbat.

Hur som helst, om du inte har hört sten carlsson och salta mandlars "extrasaltat" från -75 med sköna covers på "make the world go away" "i am a man" osv...LYSSNA!! Där har vi riktigt bra dansbandsmusik (om man nu kan kalla den det. "hela natten är min" är en annan pärla!

Magnus S sa...

Stort tack för berömmet, Jonis!

Kul att du gillar gammal dansbandsmusik. Tack för tipset av Sten Carlsson & Salta Mandlar. Ska jag kolla upp dem.

Anonym sa...

Aloha every body, splendid website I find It quite accessible and its helped me out so much
I hope to be able to give something back and assist others like this forum has helped me

_________________
[url=http://iphoneusers.com]iphone forum[/url]

Anonym sa...

Yesterday, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to
see if it can survive a forty foot drop, just so she can be a youtube sensation.
My apple ipad is now broken and she has 83 views.
I know this is completely off topic but I had to share it with someone!


Look at my web site - brawl bugs patch

Anonym sa...

Hello, I think your site might be having browser compatibility
issues. When I look at your blog site in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
I just wanted to give you a quick heads up! Other then
that, fantastic blog!

Here is my web blog - cupid

Anonym sa...

Ran across your blog via http://spengobloggen.
blogspot.com/. Do you know of any sort of tips on how to get
indexed on http://spengobloggen.blogspot.com/? I've really been intending to for a while but I never seem to make it happen. Thanks

Here is my blog - vuelta