tisdag 18 september 2007

Skivhyllan 1971 Denny Doherty - Watcha gonna do?


Under rubriken skivhyllan kommer jag framöver att lägga in texter om skivor som står i min skivhylla. Det kommer att vara en skiva vardera från året 1956 till i år. Jag kommer att föra fram mina personliga favoriter, sånt jag upplever är underskattat eller bortglömt. Om möjligt kommer jag att undvika skriva om skivor och artister som redan upptagit för mycket plats i tidningars och websiters outröttliga försök att skriva rockhistorien en gång för alla. Alltså även om jag älskar Pet Sounds, White light/White heat och Stand, så får de stå åt sidan.

Först ut är en soloplatta av en av tidigare The Mamas & Papas-medlem. Denny var kanske den mest välsjungande i denna vokalgrupp, ok i hård konkurrens med Mama Cass, men också den minst kända. Han står endast med som medkompositör på en låt på deras skivor, Got a feelin´ som också är med på denna platta. Denna låt som man utan att tveka kan använda som referens om man vill beskriva hur soft rock eller sunshine pop låter. Tyvärr gick Denny bort tidigt i år.

Plattan är ganska varierad förutom några lite softare låtar liknande den ovan beskrivna så finns det på A-sidan också några låtar som väl närmast kan beskrivas som countrypop, inga mästerverk och lite profillösa men klart lyssningsvärda. Han gör också ett Beatles covermedley med Here comes the sun och The two of us. Here comes the sun tillför inget nytt men The two of us är kul att höra. Den är av mig ganska förbisedd då den ligger på Let it be, som av mig rankas som den svagaste Beatles-plattan.

Mina två favoritlåtar är Neighbors, och The drummer´s song. Neighbors är en countrydoftande låt med en melodi som gungar fram i maklig takt. Härliga körer ger en familjär stämning, som förstärks av bilden på insidan av konvolutet med 22 personer och en fårhund, tankarna går till Ronnie Lanes 70-talsplattor. Och på konvolutets framsida ligger Denny och myser i ett rostigt badkar på stäppen någonstans. Kan bara komma på ett omslag till med personer i badkar och det är The Who sell out från 67, där Roger Daltrey ligger i några liter vita bönor.

The drummer´s song är bara den en anledning till att skaffa plattan. Jag älskar dragspelet som utan att bli för kaxigt ändå ger en extra dimension till den genialiskt enkla låten. Mina tankar går till en av mina nutida favoriter King Creosote som gärna använder sig av detta instrument utan att lämna popfacket.

The drummer´s song

Som helhet så når inte Watcha gonna do upp till John Phillips solodebut, men för de som är intresserade av 60-talets mjukare sida eller 70-talets singer/songwriter-scen så rekommenderar jag den varmt.

6 kommentarer:

Magnus S sa...

Skitkul med din nya serie! Väl skrivet! Låten "The Drummer's Song" är inget annat än fantastisk. Jag har sett "Watcha Gonna Do" för runt hundralappen på Nostalgipalatset. Det kanske den trots allt är värd. Jag slår till nästa gång jag är på skivvarv.

Hoppas du inte har något emot att jag gick in och lade till omslagsbilden på skivan (som tycktes ha fallit bort) och gjorde ett par små justeringar?

Jag hakar på och skriver om någon annan underskattad skiva från 1971 imorgon, tror jag.

Claes sa...

En klart lovande rubrik! Lyssnade på "The drummer's song" och den var mycket riktigt kanonbra. Ska definitivt kolla upp LPn om jag skulle råka på den. Om den dessutom förmedlar vibbar av Ronnie Lane's 70-tals plattor gör det ju inte saken sämre.

Angående badkar på omslag borde den uppenbara kopplingen här vara Mamas & Papas första album "If You Can Believe Your Eyes and Ears" där hela gruppen poserar i ett badkar och vars omslag sedemera blev censurerat då det i USA ansågs för "dirty". I andra pressningen försvann först toastolen vid sidan om badkaret, ersatt med en reklamruta för albumets singlar, och i tredje pressningen försvann även badkaret så att bara ansiktena på gruppmedlemmarna var synliga i en liten ruta. Kanske är det därför Denny här passar på att posera i ett riktigt skitigt badkar, en slags revansch kan man tänka sig.

Ser fram emot att lära mig mer om vad som gömmer sig i din skivhylla.

spengochrille sa...

Tack för kommentarerna.
Kul att kunna skriva om något som du inte hört Magnus i denna genre som du annars är min ledsagare i.
Har inte Mamas and the papas plattorna på enskilda skivor utan samlade på 2 CD All the leaves are brown. Skyller därför missen av badkarsomslag på det. Men för den som är intresserad av lite hobbypsykologi så kan man ju spekulera i varför Denny väljer att posera i badkar vid 2 tillfällen. Sedan kan man ju lägga till att på omslaget till Deliver från 67, så är gänget fotat i en bassäng.
Jag återkommer med mer skivhylla framöver.
Lev väl.

Martin sa...

Väldigt bra idé och post. Jag tvivlar på att jag mäktar men det skulle vara kul att haka på. Vi får se. Two of us är verkligen ett av de bättre spåren på Let it be. Aimee Mann och Michael Penn gjorde också en bra cover på den som kom för några år sedan.

Magnus S sa...

- Vilken genial badkarsanalys, Claes!

- Jag har hört en hyfsad coverversion på "Two Of Us" av Motown-/Rare Earth-artisten R Dean Taylor. Vågar knappt erkänna det, men jag har lyssnat rätt mycket på ommixade "Let It Be - Naked" och gillar skivan skarpt.

Martin sa...

Hittade den för en tia i dag. Väl investerade slantar. Plockade den på chans då jag inte medvetet mindes den här texten eller kopplade honom till Mamas & Papas.