torsdag 10 maj 2007

Del 6: Tio goda skäl att gilla pubrock!

Punkens hopplösa storebrorsa, som med sin klacksparksattityd var mer intresserad av partaj än politik. Under en mycket kort period i vakuumet mellan glam och punk, var pubrocken det som gällde i England för de som inte hade en böjelse för symfonirock. Går man på åren 1974-76 kan man pricka in det bästa med grupper som Dr Feelgood, Ducks Deluxe, Eddie & The Hot Rods och Graham Parker. Sedan kan man samla på singlar från skivbolaget Chiswick. Pubrocken är egentligen en paraplybeteckning för engelsk oborstad och okomplicerad rockmusik från sjuttiotalet, som drog åt rhythm 'n' blues, rockabilly, country, soul och sextiotalspop. Banden var i första hand vassa liveband, som spelade på pubar förstås. Man kan säga pubrocken sedan försvann eller transformerades, framför allt på legendariska etiketten Stiff till new wave. I efterhand förtalades pubrocken och fick ett osexigt och sjaskigt rykte. Den blev synonym med fula män, pissljummen avslagen öl och stinkande cigarettfimpar.

Pionjärerna inom genren var Brinsley Schwarz, som var ganska eklektiska och ibland kom de ganska nära The Band. De hade dock en utpräglad känsla för pop, mycket tack vare medlemmarna Nick Lowe och Ian Gomm. Brinsley Schwarz gav ut ett pärlband fina album mellan 1970 och 1974. Sedan är jag också svag för gruppen Legend, som leddes av Mickey Jupp (senare också han i Stiff-stallet). Legend låg ganska nära Brinsley Schwarz musikaliskt. Några år efter att pubrocken hade falnat kom The Inmates ut med sina första två plattor 1979-80, som var energiska och snärtiga likt sextiotalets rhythm 'n' blues-grupper (Pretty Things, Them, Animals och Rolling Stones). Plattorna är producerade av Vic Maile, som redan gjort underverk med Dr Feelgood.

Dr Feelgood - She Does It Right, 1975:


Man kan säga att min kärlek till pubrocken har sammanfallit med att jag är en trettio-nånting. En gång i tiden gillade jag bara indiepop/alternative rock, new wave och en del punk. Då fanns inte ens pubrock på kartan, trots att jag sedan mitt musikintresse vaknat, också diggat Nick Lowe och andra Stiffartister - en viktig länk mellan pubrock och punk/new wave. Men vad visste en ung kategorisk man som jag då?

Brinsley Schwarz – Funk Angel (71)
Dr Feelgood – She Does It Right (75)
Dr Feelgood – I Can Tell (75)
Ducks De Luxe – Coast To Coast (73)
Eddie & The Hot Rods – Show Me (76)
The Inmates – Love Got Me (79)
Legend – My Typewriter (71)
Nick Lowe – Heart Of The City (76)
Chris Spedding – Motorbikin’ (75)
Wreckless Eric – Reconnez Cherie (77)

19 kommentarer:

The Vince!!!! sa...

En annan höjdpunkt i den från den sena pubrocken är Nine Below Zero´s lvieinspelade debutplatta Live At The Marguee från 1980. Där kan man snacka om sanslöst gung. NBZ´s version av Four Tops I Can´t Help Myself är en av mina absoluta favoritlåtar alla kategorier, jag blir alltid på ett strålande humör som bruka räcka flera veckor varje gång jag hör den.

På en i stort sett alldeles nysläppt cd-samling som heter "Goodbye Nashville, Hello Camden Town" så summeras hela den brittiksa pubrockscenen på ett mycket bra sätt. Plattan spänner överallt i stort sett allt från countryljuva Brinsley Schwarz till till Dr Feelgoods stenhårda men ändå jordnära R`n´B. Och att Wilko Johnson kompar Mick Farren på " I want a drink" gör plattan till ett måste för alla Wilko-älskare.

MVH
Hjalle

Magnus sa...

Det är bara att erkänna: en del pubrock måste ha varit omöjlig för godtemplare att uppskatta, vilket inte minst den nyutkomna, utmärkta samlingen ”Goodbye Nashville Hello Camden Town” är ett bra bevis på. För att inse några av bandens storhet krävs nog att man såg det live, hade två tre pint innanför västen och en söt flicka lite längre bort att vila ögonen på. En flicka som man gärna hade pratat med, men aldrig riktigt vågade. Kanske efter nästa pint … Precis som pubrocken var tänkt att fungera, alltså. I situationer som den framstod säkert Country Fevers tolkning av Merle Haggards ”Mama Tried” som smått genialisk. Fast nog kunde väl någon låt med Kilburn & The High Roads ha platsat på din annars oklanderliga lista?

Farbror Sid sa...

Trevligt att höra att du "mognat" :) i musiksmaken, då allt var till det bättre, nämligen 70-talet.

Martin sa...

För den som är pubrockintresserad och händelvis missat den är Will Burch bok "No sleep till Canvey Island" förstås ett måste.

Tror att alla jag kände beställde NBZ:s liveplatta från LP-Fyndet i mitten av 80-talet. Kan den ha kostat 19 spänn? Väl investerade pengar var det iallafall.

Anonym sa...

Tjusig blogg, Magnus! Tänk, i början av mitt intensiva musiklyssnande (på indie-talet) föraktade jag och mina vänner 70-talet. Då var 60- talet Da Shit! Att mogna är att omvärdera. I takt med att skivsamlingen ökat inser jag följande: nyfikenheten har inga begränsningar i tiden. /Jonas

spengo.magnus sa...

1. Hjalle, jag ska ta tunnelbanan in till stan och köpa Nine Below Zeros debut. Jag har hört lite av den när vi hade en pubrock-afton för ett par år sedan.

2. Likaså måste jag skaffa CD-samlingen "Goodbye Nashville, Hello Camden Town" och boken "No sleep till Canvey Island" (man kan tydligen beställa den relativt billigt direkt hos författaren: http://www.willbirch.com).

4. Magnus, jag har knappt hört Kilburn & The High Roads. Var börjar man? Vilken skiva? Jag måste erkänna att jag inte är någon expert på pubrock. Jag har den genren snarare framför mig än bakom mig.

4. Jonas, nån dag ska jag skriva om den närmast paniska skräck man kände inför 70-talets musik före punken och new waven. Jag ska skriva om fördomarna och mekanismerna bakom föraktet för detta 70-tal.

spengo.magnus sa...

Dagen efter den pubrockafton jag ordnade hemma hos mig för drygt tre år sedan skrev jag så här:

"Vi var fyra distingerade män som närmar oss medelåldern och har större skivsamlingar än den genomsnittslige medborgaren. Alla var supereggade! Magnus - som ursprungligen kommer från Klippan (och i sin ungdom har gjort omslagen till de två första singlarna av Kriminella Gitarrer [smaka på det, ni]) - han hade tagit på sig en gammal Ian Dury & The Blockheads T-shirt. Alla hade dessutom med sig sina favorit-plattor i genren.

Jag bjöd på ljuvlig hemlagad Shepherd's Pie, Salt & Vinegar-chips, olika sorters ale och Strongbow. Ett tag fungerade jag på att, kvällen till ära, klä vardagsrumsväggarna med mörk och murrig träpanel och belägga golvet med heltäckningsmatta med brännhål från cigarettfimpar. Jag hann
emellertid inte.

Vi njöt i fulla drag av denna varierande musikgenre som spänner över tillbakalutad countryrock, pumpande rhythm & blues, smäktande powerpop och ren rock 'n' roll som doftar malt och humle.

Det spelades Duck Deluxe, Dr Feelgood, Brinsley Schwarz, Rockpile, Wreckless Eric, Graham Parker & The Rumours, The Count Bishops, Ian Gomm, Gorillas, Nine Below Zero, The Kursaal Flyers, Tyla Gang, Dogs, The Inmates, Mickey Jupp, Lew Lewis, Nick Lowe, Dave Edmunds, Chris Spedding, Ace, Kilburn & The High Roads, Ian Dury & The Blockheads, Jona Lewie, Wilco Johnson och även lite befryndad amerikansk "pubrock".

Det talades vördnadsfullt om skivbolag som Stiff Records och Chiswick. Vi bläddrade i gamla nummer av Larm.

Vi svor en ed att spela våra pubrockskivor oftare och ogenerat försöka ge denna förtalade, förbisedda och hånade genre dess rättmätiga upprättelse."

Christer A sa...

Här slant jag in och kände mig genast hemma.
Jag är en inbiten Dr Feelgood-diggare som vill tipsa om den ultimata nostalgitrippen om man gillar denna musiken. Varje år i maj spelar Dr Feelgood, past and present members, en Memorial Consert till minne av sångaren Lee Brilleaux som dog i cancer 1994. Det hela äger rum i deras födelsestad, Canvey Island, där dom en gång i tiden hade en egen pub, The Dr Feelgood Music Bar. Stället är nu ett hotell. Då det kommer fans från hela världen är det bra att boka rum redan nu. Biljetterna till spelningen släpps i början av året och tar snabbt slut. Det finns bara plats för ett hundratal och många återvänder år efter år. Förrutom Dr Feelgood spelar andra band som har anknytning till doktorerna, t.ex. Eddie & The Hot Rods, Two Timers och som sagt gamla bandmedlemmar. Man träffas redan på fredag morgon och managern Chris Fenwick tar alla med på The Canvey Walk där han berättar om bandet och hur det hela startade. Det är en 3-timmars vandring längs Themsen och runt i staden och avslutas på puben The Canvey där jag lovar att ölen smakar GOTT. Jag har varit här 3 år i rad nu och denna gången var vi över 40 st som gjorde The walk, inkl. några av bandmedlemmarna. På eftermiiddagen fortsätter man att umgås och dricka öl, kanske äta nån bit mat innan man drar på sej en ren T-shirt och konerten drar igång kl. 20.00. Ca 4 timmar senare, när alla artisterna har varit uppe på scenen samtidigt och jammat är man så lyckligoch full och lovar sig själv att jag måste hit nästa år igen!

Magnus S sa...

Välkommen till Spengo, Christer! Förlåt att jag inte har svarat tidigare, men jag har bytt dator och varit långsam med att koppla upp mig.

Minneskonserten i Canvey Island låter som paradiset på jorden. När jag tagit mig ut på andra sidan, efter åren med småbarn, kanske jag vallfärdar till denna heliga plats för pubrockentusiaster. Var ölen särskilt god där också? Herregud, jag måste dit!

Legend sa...

Sent ska syndaren vakna. Upptäckte denna blogg sent, närmare bestämt 2 dagar för julafton 2007.

Kul att Mickey Jupp nämns, men glöm inte att han faktiskt var den som startade det hela, Pubrocken alltså. Han är "The Godfather Of Pubrock".

Det finns ytterligare en bok at läsa om Pubrocken, "Bark Staving Ronkers" skriven av John Bobin bassist i Mickey's gamla band Legend. Han är kompis med Will Birch och har spelat tillsammans med honom.
Vill ni läsa mer om Mickey Jupp och Pubrock så gå in här:
www.mickeyjupp.co.uk, det finns några artiklar på svenska också.

Men framförallt är den heltäckande när det gäller Mickey Jupp.

Legend for ever...

Magnus S sa...

Jättekul att det finns någon i detta lilla land som särskilt värnar om Legends och Mickey Jupps arv. Tack för upplysningarna!

Legend var, vad jag förstår, pionjärerna tillsammans med Eggs Over Easy och sen följde Brinsley Schwarz tätt efter. Jag har tyvärr bara hört samlingen med Legend som Stiff släppte 1978, men vill höra mer genast om det inte var så att albumen är skitsvåra att få tag på.

Legend sa...

Svar till Magnus.

Legends alla 3 skivor finns återutgivna och remastrade. Även Mickey Jupp's Juppanese finns att köpa.
www.repertoirerecords.com har dom alla. Fler skivor ät på väg.
Kolla här för alla nyheter:
www.mickeyjupp.co.uk
Där kommer allt om Mickey och Legend.

Lasse sa...

Mickey Jupp har bytt adress, han återfinns numera på www.mickeyjupp.se

Med vänliga hälsningar
Lasse

Anonym sa...

Now you should know how to buy a digital camera that you can enjoy for
years to come. A tripod or sturdy table is a must when holding any superzoom camera steady.

In order to remove the lens, depress the lens release
button and rotate the lens clockwise.

Stop by my web page ... nikon d7100

Anonym sa...

No lender or investor wants to sink their money into a business with no future.
All of this data can be logged and sent secretly over a remote connection and the user of the computer does not need to
have any clue that the software is running.
It's finally a pure Android experience in a tablet form.

Feel free to visit my homepage google nexus 7

Anonym sa...

S Voice has been advertised to do certain things Siri couldn't, like launch a camera app or a voice recording app, however I don't think I was
able to get much out of S Voice. 0 Ice Cream Sandwich is about to be released in Korea and Japan.
_To present to three other people to join in the support.


My page; samsung s3

Anonym sa...

Another fact which a lot of people are interested in is the battery.

The Power - Shot SD890 IS Digital Camera
is on the cutting edge of Canon technology, being the only of its class to
offer a full 5x digital zoom. The wide open aperture should
allow great low light shots with creative control over the aperture.


Stop by my page; canon eos 6d

Anonym sa...

Not sure if you need more insulation on your water heater. I found
the car at a truck dealership for $7000 dollars. Programmable thermostats are just the latest wave of new technology
in the HVAC field.

My homepage; nest thermostat review

Anonym sa...

The Black - Berry Tablets media player will not disappoint you as
this premier media player and video creation are supported by Codecs.

Here are just a few examples of the kinds of meditation we can experience:.
Apple products include the Iphones, Ipads and Ipods all at competitive prices.


Here is my webpage :: blackberry playbook review