lördag 13 september 2008

They Might Be Giants - Birdhouse In Your SoulNär Birdhouse In Your Soul med They Might Be Giants bubblade på topplisteprogrammet Tracks runt 1990 jublade jag. Äntligen en låt på Tracks som kom från mitt folk - nördarna - det ville säga människor med annorlunda referensramar som levde på en diet av gamla filmer, skivor, serietidningar och böcker. De var här för att erövra världen hoppades jag. Naturligtvis gick Birdhouse In Your Soul inte in på Trackslistan, men halva segern var ändå vunnen.

Ahh, dessa dagar i 80-talets efterdyningar när man rådiggade amerikansk collegerock som REMs Stand och Cheepskates Someday. Man kände sig speciell (och på något sätt mer intelligent än andra). Detta var innan Nirvanas genombrott ändrade synen på vad som var kommersiellt eller alternativt i rockmusiken. Det fanns fortfarande ett staket däremellan.

En rolig grej med They Might Be Giants var att man i mitten av 80-talet kunde ringa ett speciellt telefonnummer och dagligen höra en ny låt av dem. Konceptet kallades Dial-A-Song [läs mer]. Linjen var oftast blockerad för endast en i taget kunde kunde lyssna. Före Internet var det telefonsvarare som gällde.

4 kommentarer:

Mattias sa...

Tror att jag minns samma Tracks-händelse på precis samma sätt. Måste också säga att jag fortfarande rådiggar Cheepskates-låten Someday.

Conan sa...

Jag var ett stort TMBG-fan när det begav sig, har inte lyssnat på evigheter men får ofta upp deras smarta ordvändningar i skallen. Och man kände sig verkligen smart, med i en liten men nördig klubb. Första gången jag pratade med Mattias var för övrigt över en TMBG-skiva, den där ödesdigra eftermiddagen på Rådhustorget i Umeå... så jag har John & John att tacka för mycket.

Jag ringde faktiskt det där numret en gång! "Hi, this is Johm we're totally swamped at the moment but..." etc. Det kändes modernt och lite spännande.

Magnus S sa...

Ja Mattias, Cheepskates "Someday" är en precis lika fantastisk poplåt idag. Däremot har REMs "Stand" åldrats illa.

Tack Conan! They Might Be Giants-inlägget var rätt mycket en hyllning till dig och Mattias.

Martin sa...

Jag har faktiskt inget som helst minne av att jag någonsin skulle ha lyssnat på They Might Be Giants. Tänk så olika det kan vara. Cheepskates däremot.