tisdag 23 september 2008

Howard Devoto - The Most Important Man Alive

Jag har aldrig känt mig intresserad av punken, i varje fall inte sett ur en strikt musikalisk synvinkel. Kort sagt har musiken låtit alltför dålig i mina öron; och inte minst slarvig, dum, gapig och larvig. Men pratar vi postpunk då är jag på mammas gata.

Boomp3.com

Häromveckan lämnade jag hemmet och vardagssysslorna och småbarnsskötandet för en liten tur till matvarubutiken. I bilen spelade jag Magazine och deras debutsingel "Shot By Both Sides". Jag kände mig under några minuter ganska tuff och cool och lite punkig, trots att jag hade mjukisbyxor på mig och välling och blöjor på inköpslistan. Låten återfinns på Magazines debutplatta Real Life som kom 1978 och fullkomligt definierade termen postpunk.

Boomp3.com

Andra plattan, Secondhand Daylight (1979), fortsatte i samma spår. Man hör ekon av Roxy Music, David Bowie och kanske lite Cockney Rebel. Howards Devotos texter rörde sig kring litterära referenser och musiken var närmast progressiv. Momus har senare kallat Devoto för The Most Important Man Alive, i sin tribute-sång med samma namn. Eller var det NME-journalisten Paul Morley som gav Devoto detta epitet redan när det begav sig? På senare tid har jag hursomhelst inte tyckt att det varit någon överdrift.

Boomp3.com

Från tredje plattan The Correct Use Of Soap (1980) lyssnar vi på ett lite bortglömt spår. "Sweetheart Contract" är verkligen tidstypisk new wave. Lyssna på stråkmaskinen och den malande basen. Jag kan också se framför mig hur bob hund sitter i sina söderlägenheter och diggar den här låten.

3 kommentarer:

Mattias sa...

Ja, nu hade jag ju kanske inte "mjukisbyxor" (vad är det för nåt?) på mig, men ibland är det roligt att åskådligöra saker i skrift med hjälp av små, halvkonstiga överdrifter.

Magnus S sa...

Underbart att du lyfte fram Magazine, ett band som jag själv kom i kontakt med i slutet av 80-talet genom en cover på "Song From Under The Floorboards" av Lolita Pop (som jag dyrkade då).

Fan, vad bra Magazine håller idag! Vad illa Lolita Pops version låter nu!

Synd bara att du inte lade ut singelversionen av "Shot By Both Sides", som verkligen är iskallt knivskarp och desperat, utan någon klaviatur. Jag tycker albumversionen saknar den udden och är närmast lite blommig vid en jämförelse. Jag har upplevt fulla människor som slagit halvt ihjäl sig till tonerna av singelversioen i Bröderna Olssons källare.

Martin sa...

Singeln är helt klart bättre. Jag har lyssnat väldigt lite på Magazine på senare tid men borde kanske ta igen det snart.