fredag 30 maj 2008

Virginia Astley - en av livets hemligheter

Världen är full av små och spännande hemligheter. Det är därför som det ibland är så fasligt tråkigt med det uppenbara. När det gäller den engelska artisten Virginia Astley så är det dock mycket som förblir svårfångat och ouppklarat. Inte minst hennes skivor är svårfångade. Diskografin är spretig och det mesta är fortfarande utgånget och icke-återutgivet. Även personen Virginia Astley är minst sagt anonym och hon har etablerat en diskret profil i såväl musikaliska som publika sammanhang under lång tid.

Jag vill ändå lyfta fram ett par spår som dels gjort starkt intryck på mig och som dels passar in i denna rätt ljuvliga försommarperiod. Hennes debutalbum From Gardens Where We Feel Secure (1983) är en ytterst lantlig, idyllisk och nostalgisk skiva. Instrumentalt och lyriskt - med piano, flöjt och klarinett - samt inspelade ljud av kyrkklockor, fågelsång, barn som leker och får som bräker. Känslan är urengelsk; pastoral och barock. Mjuka, spröda stycken framförda med sällsam finess. Lyssna här till exempel:

boomp3.com

Albumet All Shall Be Well (1992) släpptes vad jag vet endast i Japan. Här får man även höras hennes milda stämma. Jag har särskilt fastnat för den vemodiga låten I Live For The Day. Kammarpop med folkmusikaliska inslag som får mig att förstå varför den där bloggaren där ute "on the net" ville hävda att Virginia Astley fick Nick Drake att låta som Ghostface Killah.

boomp3.com

Avslutningsvis en sida av Virginia Astley som är mer åt det elektroniska hållet. Så här låter hon i den småpoppiga Love's A Lonely Place To Be, här från albumet Hope In A Darkened Heart (1986) men ursprungligen en singel från 1983.

boomp3.com

1 kommentar:

mrdantefontana sa...

Mycket intressant. Tack för tipset. "Hiding in the Ha Ha" var utsökt.