tisdag 25 december 2007

Eleganter del 1 - Gordon Lightfoot

I det tredje numret av tidningen Pop år 1993 gjorde Lars Nylin en omfattande exposé av tjugofem singer/songwriters från sent sextiotal och tidigt sjuttiotal – Döda poeters sällskap. Denna artikel tjänade som en regelrätt vägkarta in i en fängslande värld för unga musikintresserade som mig och den sådde de första fröna till en ny singer/songwriter-era i vårt land.

En artist som inte alls fanns med i uppställningen var kanadensaren Gordon Lightfoot. Fortfarande tio år senare var han helt okänd för mig och jag plockade upp en skiva med Lightfoot bara för att omslaget såg lovande ut. Det tog tid innan jag började uppskatta den, men den åkte i alla fall med i CD-bunten ner i väskan innan vi for till BB och min äldste son skulle födas. Efter fem dramatiska omvälvande dygn på avdelningen visade det sig att det var Lightfoots skiva som gått varmast. Det var som om Gordons röst lugnade och stöttade. En riktig man med värme och mognad var vad en nybliven pappa som mig behövde där.

Vid senare efterforskningar har jag förstått att Gordon Lightfoot var och är en gigant. Han hade fyra riktigt stora hits i eget namn på sjuttiotalet. Hans låtkatalog är omfångsrik och listan över artister och band som har gjort covers är lång, några namnkunniga exempel är Elvis Presley, Bob Dylan och Johnny Cash. Dylan sa en gång med beundran att när han hörde en låt av Gordon Lightfoot önskade han att den kunde fortsätta i all evighet. I hemlandet Kanada har Gordon i det närmaste status som nationalhelgon. Ron Sexsmith – en av vår tids stora singer/songwriters – håller sin landsman högst av alla, vilket också går att höra. Här i Sverige fick Jerry Williams en hit med Cotton Jenny år 1972 och försökte följa upp framgången med ytterligare två Lightfoot-skrivna singlar till. Jag har till och med hört klassikern If You Could Read My Mind i housediscotappning pumpa ut från ett lastbilsflak med rusiga studenter.

Jag kan visst förstå att vissa tycker att Lightfoot är träig, trots att musiken ofta har ett lätt och obesvärat anslag. Med sin varma känsliga barytonröst och sin musik som utgår från en hemvävd folkcountry är Gordon Lightfoot i så fall en ek med kraftig stam och en vid trädkrona. Jag kan få svalka under denna ek när det blir hett om öronen eller ta skydd undan regnet.


Gordon Lightfoot med Saturday Clothes år 1970

Börja med albumen Summer Side Of Life [1971], If You Could Read My Mind (ursprungligen betitlad Sit Down Young Stranger) [1970] och Sundown [1974] om du är nyfiken på denne elegant.

7 kommentarer:

Martin sa...

Det går inte att få börja med en hemsnickrad Magnus S samling? Det tror jag nämligen skulle passa väldigt bra för mig. God fortsättning!

Magnus S sa...

Känner jag mig själv rätt kommer jag inte att snickra ihop en Gordon-samling inom överskådlig framtid av en rad olika anledningar. Men om du kan vänta ett par år så...

Magnus S sa...

Jag är förresten väldigt svag för ett av de tidigare albumen från hans tid på United Artists i slutet av sextiotalet - "The Way I Feel" (1967). Och jag hade nog känt likadant för debutalbumet "Lightfoot" (1966) om jag hade hittat det också.

Anonym sa...

Icke att förglömma covern "Tänk om du kunde läsa mina tankar" med Ann-Kristin Hedmark från den fina lpn "Du har en vän" med Marcus Österdahls Orkester i kompet - mums.

spengochrille sa...

Hej magnus
Gordons högsta nivå uppe i skyn, men han är något ojämn. Är dock glad att ha de tre album som du rekommenderar i skivhyllan.
Kul också att du refererar till artikeln Döda poeters sällskap, har haft tankar på att göra detsamma i en kommande post, när jag nu får tid att skriva den.

Magnus S sa...

Skivdoktorn, Lightfoot finns alltså också översatt till svenska!!! Det kanske finns blågula versioner även på klassiker som "Early Morning Rain" eller "Sundown", vem vet?

Jag längtar till den dag du på egen hand eller genom ett skivbolag har satt samman den ultimata samlingen med Bacharach/David-låtar på svenska från den gyllene schlagereran på 60-talet och det tidiga 70-talet.

Jag håller med dig, Chrille, om att Gordon Lightfoot är ojämn. Jag gjorde faktiskt en utrensning härom året och bytte bort fyra Lightfoot-album som innehöll en eller två par spår vardera.

Anonym sa...

Såg att du gilla Ron Sexsmith..

Kolla in denna (Ron har sett den och gillar den skarp)

http://www.youtube.com/watch?v=KammAfjLM_A