måndag 14 februari 2011

Into The Groove

Alla som befunnit sig på ett dansgolv när The Troggs slitna hit Wild Thing plötsligt gått igång vet att den är en av pophistoriens styltigaste låtar och hart när omöjlig att dansa till. Skam att säga har jag dock lyssnat alldeles för lite på The Troggs och kan gissa att deras album är ganska underskattade.

Gitarristen som hamrade fram de råa primitiva riffen till bland annat Wild Thing hette Chris Britton. Om han år 1966 medverkade i en av de osvängigaste låtarna någonsin, så skulle han ta igen detta med råge ett par år senare på soloalbumet Just As I Am.


Chris Britton - Sit Down Beside Me (1969)

Detta är en vittnesbörd av när Swinging London inte bara blev groovy, utan till och med funky. Chris sång är cool och lätt frånvarande, basen tar sig runt en ellipsformad omloppsbana, trumpeten piskar upp frenesi och Hammondorgeln fläskar på groovet ytterligare. Men vid 1:28 blir det percussionsfest och svänget blir fullständigt betvingande.

Wow, jag kan höra Happy Mondays här, men ännu mer av Primal Scream. Hade jag gjort husrannsakan i Bobby Gillespies hem, så är jag bergsäker på att jag hade kommit ut med ett väl tummat och kanske sönderfestat exemplar av Chris Brittons Just As I Am - en skiva som Bobby förmodligen plockat upp ur en låda på en loppmarknad i London någon gång i slutet av 1980-talet. Lyssna på den gamla hiten Loaded från Screamadelica så förstår du. Jag tror inte att Stones-klassikern Sympathy For The Devil är den enda förlagan till Loaded.

Tydligen har Chris Brittons tidigare förbisedda och obskyra platta på senare år fått upprättelse och kultstatus. Den ska överlag vara full av angenäm engelsk psychpop eller popsike. Jag har inte hört albumet, men är just nu sprickfärdig av nyfikenhet.

Fick du mersmak nu, så komplettera med hiten Barabajagal med Donovan och Jeff Beck Group från samma år. Också den en av rötterna till den dansanta Manchestervågen som kom tjugo år senare.

5 kommentarer:

Jonas sa...

"As I Am" är bra, en seg blueslåt ger jag inte mycket för men annars får man mycket popsike med cembalo och/eller stråkar (t.ex. Will It Last, How Do You Say Goodbye) och dansgolvsvänlig blue-eyed soul (Fly With Me, Evil Woman) + låten som jag redan har spelat in på CD:n du beställde...
F.ö. Tycker nog att alla Troggsalbum är bra, kanske "Cellophane" i synnerhet

Johnny sa...

Det går att dansa till Wild Thing:
http://www.youtube.com/watch?v=0yCq14FGXKo

Magnus S sa...

Du har övertygat mig Mr. Stationsvakt. Det är precis så här man ska dansa till den. Underhållande klipp!

Mats L sa...

Grymt coolt, grymt tips:) Bara en medlem från The Troggs kan göra en låt som Evil woman. Såna här plattor var vi inte bortskämda med från svenska artister vid samma tid.

Magnus S sa...

Tusen tack, Mats! Kul att kunna återgälda dig med tips ibland också.