lördag 19 februari 2011

Cover Lover pt. 14 - Farther Along

För ett par veckor sedan såg jag Winter's Bone på bio. Filmen handlar om en ung tjejs kamp för att rädda sin familj bestående av två småsyskon och en traumatiserad, psykiskt sjuk mor och deras hus och hem. Det hela utspelar sig i de fattiga trakterna i Ozarkbergen i Missouri, där tiden å ena sidan verkar stå stilla, men samtidigt är bygden dränkt i knark. Alla män verkar bedriva kriminell verksamhet i olika utsträckning och våldet bubblar hela tiden under ytan. Det är kargt och minst sagt knepigt. Vill man vara skämtsam är Winter's Bone lite som Den sista färden inifrån.


Marideth Sisco - Farther Along (2010)

När filmen nådde sitt slut satt jag känslomässigt gastkramad. Eftertexterna tog vid och den mest rörande tolkning jag hört av gospelhymnen Farther Along ackompanjerade dem. Det är Marideth Sisco, en äldre dam från Ozarkbergen, som sjunger och troligen hennes släktingar som spelar. Och Farther Along knyter så väl an till filmen med sitt budskap om förtröstan, trots att det jordiska livet är fyllt av motgång och fattigdom. Man hör verkligen i Marideths röst att hon levt allt det hon sjunger om.

Men som alltid flög biopubliken upp som fjädrar ur fåtöljerna så fort eftertexterna kom. Vinterjackorna åkte på illa kvickt och mobiltelefoner väcktes åter till liv. Somliga började recensera filmen för varandra på väg ut ur biosalongen. Det var som om de i sin brådska var rädda att fastna i fiktionens värld.

Jag satt kvar och blundade. Tårarna trängdes bakom ögonlocken.

Farther Along är inte en gammal folksång av okänt ursprung som många tror, texten skrevs 1911 av predikanten W. A. Fletcher och melodin av gospelmusikpromotorn J. R. Baxter (läs mer om dess historia). Alltså firar Farther Along 100 år nu och den är en av de populäraste gospelhymnerna i den amerikanska Södern och den har blivit en evergreen inom countrymusiken. Den finns i otaliga inspelningar. Versionerna av Elvis Presley, Johnny Cash, Trio (Dolly Parton, Emmylou Harris och Linda Ronstadt), The Million Dollar Quartet (Elvis, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis och Carl Perkins), Sam Cooke, Mississippi John Hurt, Pete Seeger, The Flying Burrito Brothers och The Byrds utgör bara toppen av isberget. Parton, Harris och Ronstadts tolkning är fin och högstämd men lite glansig, Elvis Presleys är sentimental och lite smetig och The Flying Burrito Brothers är forcerad och fjunig.


Jag vill plocka fram en gammal liveinspelning med Hank Williams & The Drifting Cowboys från radioprogrammet Mother's Best Flour Show som sändes från Nashville och nådde radioapparaterna i Sydstaterna. Denna och många andra fina inspelningar finns samlade på boxen Revealed: The Unreleased Records, som släpptes 2009.


Hank Williams - Farther Along (1951)

När man börjat lyssna på Hank Williams är det faktiskt svårt att spela något annat. Hans röst är så personlig och intim, alltid sann och okonstlad. Hank blir fascinerande snabbt som en nära vän som man kan vara förtrolig med. Lyssna också på hur stämmorna harmonierar. Det här är folkmusik rakt av.

Ska du leta efter rötterna till popmusiken så finner du några djupa och starka rottrådar i gospelshymnerna, de frikyrkliga sångerna och psalmerna, där melodierna är tydliga och repetitiva och texterna är lätta att begripa.

5 kommentarer:

Skivdoktorn sa...

Magnus - var du verkligen nykter på filmen?
Nåväl, det är i alla fall sant som du säger - det mesta förbleknar i Hanks skugga (jo, där finns en del på samma nivå men det är en essä utläggning ni besparas). Det var Hank som fick mig att börja lyssna på kåntry en gång för decennier sedan, på den tid då flesta trodde kåntry var "peta in en pinne i brasan" å folk bara blev förfärade när man satte på en kåntryplatta å sinsemellan nickade uppstämmande om att "nu-har-han-verkligen-förlorat-kollen-å-seglat-ut-genom-fönstret-å-är-det-inte-dags-att-gå".
Det finns inga trådar av gospel hos Hank, det är syntesen av blues och gospel. Ett nyskapande. Födelsen av honkytonk; asfalterandet av vägen till rock n roll. Sammansmält av en av de få geniala låtskrivarna.
Magnus - hur blir det med skivrundan?

Magnus S sa...

Skivdoktorn, jag behöver inte ha druckit för att komma i kontakt med mitt känsloliv.

Anonym sa...

It's more like a mansion on wheels, complete with my coaching. Are they related or unrelated? Less of a risk-taker, the Grower customer value segment perceive and value your offering business versus that of your competition. S Department of Agriculture considers" potentially hazardous" baked goods. It takes a few clicks, or build a make fun of upward, or e-mail; or conduct a face-to-face meeting on the organization'ѕ bеhalf, these members аre makіng
an assertiѵе mеssage, you want to suссeеd.Also visit my homepage: easterhegg.ch

Anonym sa...

Ionic foot bath or foot dietary cleanse diet helps
you purify your liver and gallbladder cleanse 3. It is
necessary to remove these toxins, and colon cleanse is the excellent tool to get you in under the radar of these waiting
to be diagnosed with colon difficulty. After dietary cleanse dietAfter the
10 days of dietary cleanse diet, visitors may
choose to stay in the vineyard located at Massachusetts.
Now, you might want. Lemon dietary cleanse diet
Diet was discovered many years ago.

Stop by my blog post; website

Anonym sa...

The fact that it encourages its players to become proficient at playing the game or after it.

That's the basic pitch of this social networking service, where guys scan pay cash to play hardcore Call Of Duty Xbox with attractive females on the Game Crush site. Imagine elderly adults playing call of duty xbox, maintaining or enhancing their cognitive skills.

Also visit my web blog; call of duty 4 games