torsdag 15 januari 2009

I drömmars land

Det mörknade redan för ett par timmar sedan. Jag bär en tung ICA-kasse med bland annat två liter mellanmjölk, en vaniljyoghurt, Polarkaka och tvättmedel. Har snabbt stannat till i affären på väg hem från tunnelbanan, som tagit mig tvärs genom stan från jobbet. Låser upp dörren till lägenheten. Det luktar stekta fiskpinnar hemma. Min sambo ligger utslagen i soffan och ger med största ansträngning ifrån sig ett kraftlöst hej. Bolibompa har nyss börjat, ungarna sitter förstenade nära TVn och bevärdigar mig därför inte med att hälsa. Jag övermannas av en plötsligt trötthet, tar Dagens Nyheters kultur- och nöjesdel med mig och släntrar in i sovrummet för att ta tio minuters vila. Ögonen sluts bara några rader in i en essä om de så förtryckta och bortglömda finsk-ugriska ingermanländarna i kommunistdiktaturens Sovjetunionen.

Genast griper det undermedvetna in och tar över. Resliga träd omgärdar sängen liksom den lummiga markvegetationen mellan dem. Sovrummets väggar och tak tonar bort ungefär som i Till vildingarnas land (engelsk originaltitel Where the Wild Things Are), en barnbok som gjorde intryck på mig när jag växte upp och som jag haft nöjet att läsa igen för mina ungar. Det är är skymning i den strandnära tropiska djungeln, fjärran från vardagen och vuxenhetens krav och konventioner.


We All Together - Bluebird

We All Together var en popgrupp som var fullständigt besatt av det sena The Beatles lättare poppiga sida och särskilt av Paul McCartneys melodiositet. Bluebird är en fullständigt magisk cover av en låt från Pauls grupp Wings oerhört framgångsrika album Band On The Run från 1973. Det spektakulära med We All Together var att de kom från huvudstaden Lima i det sydamerikanska Peru.


Frontfiguren Carlos Guerrero sjöng på en engelska närmast fri från brytning. Bandets egenkomponerade låtar gick heller inte att härleda till någon speciell beatleslåt, trots att de var omisskännligt influerade av The Fab Four. Det fanns något ganska avspänt över We All Together trots allt. Men de var minst fem år efter sin tid och kom från ett avlägset ställe långt bortom popvärldens horisont, dömda till total obskyritet, åtminstone till några popentusiaster grävde upp deras två skivor för tio år sedan.


We All Together - Children

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Magnus!
om man söker efter peruansk, tropisk, drömsk, skimrande... musik från skarven 60-/70-talet bör man absolut inte missa Traffic Sounds andra LP "Virgin"! Hör några korta snuttar här: http://www.aquariusrecords.org/cat/internationallatinamericanpsychtropicalia3.html
Den här plattan är faktiskt en av mina absoluta favoriter. Rekommenderas varmt.
På tal om Beatles inflytande i Sydamerika, så måste ju Montevideos Los Shakers nämnas. Deras första LP är en fantastisk merseybeatplatta, men det jag har hört av de senare alsterna får mig att bli väldigt sugen...
http://wfmu.org/onthedownload.php/album/7823
Hälsningar,
Jonas

Anonym sa...

LOVE BLUEBIRD

I wish I could read your article but I don't speak Scandinavian. Notice I can't tell what dialect you're speaking- because I can't tell the difference between any three of you...When the hell are you fjord-monkies gunna realize you're one country with three different regions? Four, if you count Iceland.

Don't get all butthurt, now. I say that out of love.

Tage (notice the Skandi-name) Savage