måndag 12 januari 2009

Där man minst anar, del 4


Jag hade väl knappast ägnat en tanke åt Johnny Winters lillebror Edgar tidigare. Antagligen förmodade jag att Edgar också gjorde saggig stentrist j-vla bluesrock liksom sin tillika pigmentfattige storebror. Jag trodde att även hans musik sedan länge var begravd på rockmusikens egna elefantkyrkogård.


The Edgar Winter Group - Free Ride

Men den här låten lever i allra högsta grad! Ja, tänk att ha spikrakt långt hår och spela frihetstörstande rock i något som liknar konståkningstrikåer och vara fullt bekväm med det [lyssna och titta på ett lysande liveframförande från 1973 av Free Ride när ett spralligt The Edgar Winter Group var på topp]. Det här är funky på ett glädjerusigt sätt som påminner om tidiga Sly & The Family Stone. Efter ett stämningsskapande break med en vindtjutande synthesizer kommer en stadig cowbell och handklapp in. Extas!

Jag har inte hört något annat av Edgar Winter. Jag kan tänka mig att en hel del är svårsmält, men att det finns ett par guldkorn till. Det är dock säkert att Edgar är klart mer underhållande än sin träige brorsa.

7 kommentarer:

Magnus S sa...

Mats, stort fett tack för den gudomliga bland-CDn där denna förbluffande härliga låten var med! Musiken på CDn har inspirerat mig mycket.

Mats L sa...

Jättekul att den gick hem och att denna grymma låt fick en välförtjänt push! Hörde den själv i underhållande filmen Dazed & Confused...

Anonym sa...

Jag kände mig rätt tveksam när Magnus nämnde att han börjat lyssna på Edgar Winter. Just nu sitter jag och lyssnar på en massa låtar Winterlåtar på Spotify. Särskilt det från White Trash (1971) är ju supercoolt och svängigt. Flippade oldschoolsyntar, distad bas och och överraskande svart röst från kritvite Winter.

Anonym sa...

Visst är JW & EW ganska träiga numera och de hade sin guldperiod en gång där runt 71-76... Men som jag skrivit om i bloggen (tror jag) hade i mitt tycke JW, 1974, två album (Siant Sinners och John Dawson III) som jag anser bland hans bästa.

Som Anders skriver ovan om Edgar Winter Group är "White trash" med "lets get it on" bra... också Shock treatment och They only came out at night. Ronnie Montrose var med här. Dan Hartman var med i EW group, innan han slog sig på discon.

spengochrille sa...

För mig ovänd sten men oj vad mycket man hittade under. Sly jämförelsen är till 100% befogad.

Magnus S sa...

Wow, vilken respons!

Anders, att du nappade på det här betet och gick vidare för att upptäcka mer är jävligt kul.

Att du, Farbror Sid (min store bloggidol), tar dig tid och kommenterar överhuvudtaget är mäktigt. Men att du initierat har grejer att tillföra om bröderna Winter är underbart.

Kul Chrille, att du diggade och hörde Sly & The Family Stone-vibbarna.

Magnus S sa...

Min yngste treårige sons favoritlåt just nu är "Free Ride". Han sjunger då och då refrängen: "Come on and take a free ride. Come on and sit you by my side. Come on and take a free ride." En sprudlande sprallig låt precis som min pojke.