fredag 3 augusti 2007

Kungen av reabackarna

Jag var ganska länge rädd för Graham Parker. Inte därför att han såg så arg ut att han måste bära solbrillor på skivomslagen, utan för att musiken gav mig trista Bruce Springsteen-vibbar. Men en magisk kväll för 3½ år sedan hade vi en pubrockafton hemma hos mig med ale, hemlagad Shepherds pie och medhavd vinyl. Martin spelade Pink Parker EP för oss med Hold Back The Night som var en cover av phillysoul- och discogruppen The Trammps (som de flesta minns på grund av hiten Disco Inferno från soundtracket till Saturday Night Fever).

Sen vågade jag köpa de två första plattorna Howlin' Wind och Heat Treatment som är rätt schyssta. Och det var ingen stor utgift heller. Graham Parker måste vara kungen över reabackarna, där övergivna vinylplattor slumpas bort för en tia styck. För inte allt för många år sedan spelade Graham Parker på KB i Malmö för ynka 40 betalande (på ett ställe som kan ta 750 personer i en stad som kan räknas som ett pubrocknäste). Men en gång i tiden var han alltså uppe i smöret.

Graham Parker & The Rumour med Hold Back The Night på Top of the Pops 1977

2 kommentarer:

Martin sa...

Är det verkligen redan tre och ett halvt år sedan Magnus? Jag minns den där shephards pieen som om det varit förra veckan. The Pink Parker. Vilken EP. Jag tror att du kan våga dig på Squeezing Out Sparks också nästa gång du ser den för en tia. Och live-dubbeln.

Kritan sa...

Och naturligtvis Stick to me. Och s� kom det en bra platta bara h�rom �ret, Your Country. Han har ocks� en blogg/hemsida som i alla fall f�r ett par �r sedan var extremt bitter.