onsdag 5 januari 2011

Länge leve Fading Yellow!

En av mina närmaste vänner kom upp till Stockholm strax före nyår och besökte mig. Vi vältrade oss som vanligt ohämmat i musik, för det är ju det bästa vi vet. Han hade tagit med sig ett par utgåvor Fading Yellow-serien som han nyligen fått på posten. Den här raden av samlingsskivor har gjort oss närmast besatta, för under de tio senaste åren kan Fading Yellow mycket väl vara det bästa som hänt en popdiggare med retrosmak. Har man väl fastnat, så väntar man som en äggsjuk höna på att nästa utgåva ska komma. Vi lyssnade tillsammans på den senaste delen i serien: Volume 10, The Better Side (A Collection Of Euro, UK & Australian '60s/Early 70's Pop-Sike And Other Delights). Jag måste säga att den volymen praktiskt taget är fulländad och hänger samman så väl att man kan tro att det är en och samma artist på skivan.

Mannen som så omsorgsfullt gjort samlingarna är en passionerad skivsamlare från en svensk småstad, Jörgen Johansson (läs en intervju om denne hjälte och ytterligare en artikel om honom). Allt kommer från hans egna singlar och LP-skivor.


Fading Yellow har nästan blivit en egen musikgenre. Det är pop från sent 60-tal eller tidigt 70-tal som är marinerad i melankoli, sofistikerat orkestrerad med stråkar och ibland även med blås och oftast ligger någon klaviatur och akustisk gitarr i botten. En känslig röst är omgiven av andra stämmor. Musiken är till sitt väsen mjuk och luftig utan att försöka vara något annat. Det är en ambitiös, högstämd och ytterligt melodiös populärmusik som missade hitlistorna fullständigt och lämnades i glömskans töcken. För mig är det en popmusik som kommer från en drömvärld strax bortom verklighetens horisont. Man kan inte påstå att musiken är tidlös, främst för att den inte görs längre. I vår tid är den en orimlighet.


Richard Twice - I Knew You Were The One (1969)[från Vol. 7]


Garry Benson - Holly (1970) [från vol. 5]


The Lamp Of Childhood - First Time, Last Time (1967) [från vol. 3]
Ursäkta ljudkvaliteten där, men jag kan intyga att den blivit bättre för varje utgåva.

4 kommentarer:

spengochrille sa...

De tre sista meningarna är magiska Magnus, ren POESI.

Anonym sa...

Tjena, det är jag som ligger bakom denna serie och vol 11 & 12 ser dagens lus om 2 veckor, yeah!
/JJ

Anonym sa...

ser dagens ljus...
Magnus S, kan du skicka mig ett mail =
tracksonwax@tele2.se, //JJ

Anonym sa...

Här är min FY sajt där ni finner uppdateringar ang nya volymer(info om vol 11 & 12 kommer snart) + jag har oxå lagt upp en del finfina videor att digga.
http://fadingyellow.tumblr.com/