lördag 30 maj 2009

Från Skåne till Vilda Västern

I mitten av 90-talet fick jag en begravningsnotis i ett brev. Det var ett urklipp ur lokaltidningen Carbon County News, som kommer ut en gång i veckan. Min farfars kusin Charlie hade gått bort och notisen berättade i detalj om begravningen i St. Olaf Lutheran Church utanför den lilla staden Red Lodge uppe i Klippiga Bergen i den amerikanska delstaten Montana. Tio år tidigare hade jag plockat upp korrespondensen med Charlie, efter att brevväxlingen med Sverige tynat sedan Anna, hans svenskfödda mor, hade dött ytterligare tjugofem år tidigare. Den gamle boskapsfarmaren hade blivit väldigt glatt överraskad och vi skickade sedan många brev med fotografier och broschyrer mellan Sverige och USA.

Fyra bröder hade lämnat socknen Ullstorp (utanför skånska Tomelilla) under rekordåren för utvandringen på 1880-talet. Som många andra svenskar hade de gjort mellanlandningar i Chicago och Minnesota, men sedan hade de som rallare följt järnvägsbyggena över prärien och upp i bergen och sedan slagit sig ner i kolgruvestaden Red Lodge. Ola, en av av bröderna, hade lämnat kvar två små döttrar i sitt föräldrahem, efter att hans fru dött ung. När den yngsta dottern Anna blivit sjutton år, följde hon på egen hand sin far i spåren och gjorde den långa resan västerut. Hon träffade en annan svensk och bildade familj på en ranch på höjderna ovanför Red Lodge. Några gånger åkte hon tillsammans med sina barn hela vägen tillbaka och hälsade på släkten i hembygden.


Från The Glenn Reeves Show den 23 februari 1963, tio dagar före den fatala flygolyckan

Ur notisen läste jag att musiken på gamle Charlies begravning enbart bestått av låtar av Patsy Cline, den i Staterna omåttligt populära och inflytelserika countrysångerskan med den fylliga rösten. Hon dog på toppen av sin karriär, vid 30 års ålder, i en flygkrasch på väg tillbaka till Grand Ol' Opry i Nashville, men hennes låtar har fortsatt att leva där och det har gjorts otaliga covers på dem.

Inga kommentarer: