torsdag 4 juni 2009

Fotvandring i Klippans poputmarker – etapp 1


Efter åratal av vingliga färder på mindre skogsvägar snurrade ambulansen till slut in på skivtallriken: Bo & Holgers vinylsjua ”Ambulansen kommer / Köra Grus” (SPC 401). En lång färd som påbörjades i augusti 1982. Ambulansen ryckte då brådskande ut från Skånska Popcentralen. Riktigt vart den skulle förtäljer dock inte historien. På sin färd tycks den ha ägnat sig mindre åt hjälpinsatser än ett dadaistiskt rockpökande. Osvagt så det förslår!Ambulansen kommer

Efter detta framplöjande på grusiga landsvägar blir det till att köra ett och annat lass grus i röjandet efter vingliga ambulansers framfart, i likhet med ett och annat lass av svaga textkopplingar för undertecknad innan denna vandring är över.


Köra grus

Om Hyllstofta (där en av skaparna till dessa fantastiska alster fortfarande lär husera) förtäljs det att efter freden i Roskilde 1658, då danskarna gav upp Skåne till Sverige, samlades en del beväringar i snapphaneleden och att dessa vid ett tillfälle rodde över Bäljane å på en träport för att plundra Hyllstofta by. Bytet lär nog inte varit så omfattande då Hyllstofta inte bestod av mer än några hemman.


På denna tid börjades det med vägpolitik; klövjestigarna skulle bli kärrväg och kärrvägarna bli sten- och backfri vagnsväg. Dylika påfund har dock aldrig hindrat oss fotvandrare från att stega vidare till nästa tonexplosion. Bak nästa stigkrön lurade Playwood Brothers dansanta svängom ”Jobba på bruged / Dansa valz” (SPC 502). Bruket i fråga är Nordens äldsta, startat 1573, av en släkting till Tycho Brahe vars intresse var större för stjärnor än kärrvägar. Vilka för övrigt inte var så rikt förekommande på den tiden, klövjestigar var betydligt vanligare då vi fotvandrare ännu var i majoritet.
Jobba på bruged

Det tredje och sista släppet från Skånska Popcentralen kom att bli med det tidigaste bandet. Inte nog med att de var Skånes svar på Hollies de har dessutom spelat ihop med Oskar Typings Clan (som återfinnes med bidraget Troubles på En flugskit i kosmos)! Empty Hearts vandrade omkring i Klippan centrum redan i mitten på 1960-talet och poppar fortfarande upp bak krönen emellanåt. Studioinspelningsdags dröjde till 1981 för första låten och till 1983 för andra, innan debuten "Don´t Be Afraid / Tears Hide My Eyes" (NSPC 303) låg på skivdiskarna.
Don't Be Afraid

Mediamogulen bakom Skånska Popcentralen kan själv höras i ”Tofflerna som gräd” (BB002) av Vauxhall (ett par ytterligare alster kan avnjutas på samlingsalbumet "Bullerbyn - en antologi i fyra band", BB010). En episk berättelse om mannen som vandrade ut för att dansa med hmhm full med hmhm. Huruvida det skedde på en klövjestig eller kärrväg förtäljer inte historien men dylika detaljer är som regel inte närvarande i mer episka betraktelser.
Tofflerna som gräd

Etapp två av den månadslånga fotvandringen avverkas om en vecka…om tofflerna håller.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bo och Holger! Fantastiskt, har inte hört detta på 25 år!

/göran

ANNA-LYS sa...

Empty Hearts minns en spelning i Ängelholm, tror det var 1968 ... LOVE!