torsdag 5 juni 2008

Högsommarpop

Blågul sextiotalspop har oförtjänt dåligt rykte. Visserligen är kvaliteten skiftande bland de svenska grupperna och deras inspelningar, men vissa lyckades göra poplåtar försedda med ett förtrollande skimmer som knappast är av denna värld.

boomp3.com
[Ursäkta ljudkvaliteten, men låten är rippad från en sliten vinylskiva.]

Stockholmsbandet The Hounds gjorde en av jordklotets finaste låtar i genren sunshine pop eller soft rock. Den ligger undanskymd på deras andra ganska ojämna album From The Hounds With Love från 1967. Gruppen satsade oftast på covers under sin korta och framgångsrika karriär (till exempel den outhärdliga The Lion Sleeps Tonight), men The Office Girl var förgrundsfiguren Henrik Salanders egen komposition. Detta är vek och högsvansad pop som jag inte kan värja mig emot. Harmonierna i den fyrstämmiga sången på The Office Girl är lika kompakta som luften var i den dallrande högsommarvärmen på kontoret idag. Hela anrättningen är krönt med ett utsökt soloparti för oboe, vilket är fullständigt oemotståndligt.

Faller detta dig på läppen så kika på den samtida engelska gruppen Nirvana, som gjorde späd men melodistinn och ibland pastoral orkestrerad pop.

Och varför inte låna ett öra åt göteborgarna The Jackpots. Även de rörde sig graciöst i dessa marker med raffinerad stämsång som specialitet. Möjligen är det så att de som hävdar att svensk sextiotalspop är kass egentligen inte gillar pop. Detta är banne mig världsklass!

boomp3.com

3 kommentarer:

Mats L sa...

King of the world är ju grym! Bra låt och bra produktion!

frida sa...

Vi ska ha fest i slutet av november och vill anlita ett band som spelar sextiotalspop eller ensam artist som sjunger svensktopp från samma tid. Någon som har ett tips? Det får inte kosta HUR mycket som helst.
/Frida

Anonym sa...

Hejsan,
Jack-In-De-Box är verkligen en bortglömt klassiker.
I den mycket bisarra poprullen Dra på - kul grej hände på väg till Götet (eller vad filmen nu heter)
finns en scen där Hounds sjunger en låt vid en badstrand. Aldrig fått reta på vad den heter, men detn låter väldigt mycket Beach Boys och är mycket vacker.