torsdag 25 oktober 2007

Kenny Rogers – Ruby don’t take your love to town

Låten skrevs av Mel Tillis, Waylon Jennings var en av de första som spelade in den och Kenny Rogers and The First Edition hade en superhit med den två år senare, sommaren 1969. Jag pratar om Ruby don’t take your love to town, en av mina absoluta favoritlåtar/-texter. Ett diskbänksdrama på tre minuter med krigsinvaliden, kärestan och svartsjukan som huvudrollsinnehavare.
Här i en liveinspelning med The First Edition från mars 1972, knappt tre år efter genombrottet med Ruby don’t take your love to town. Texten var nog så aktuell i Vietnamkrigets USA (även om ”that old crazy Asian war” syftar på Koreakriget), den känns minst lika aktuell i dag. En tidlös klassiker. Tyvärr, kanske man bör tillägga.
Stort tack till Martin, som med gårdagens köp av samlingsplattan Ruby don’t take your love to town med Waylon Jennings från 1973 fick mig att börja rota i skivhyllorna.

You’ve painted up your lips
And rolled and curled your tinted hair

Ruby are you contemplating

Going out somewhere
The shadow on the wall Tells me the sun is going down
Oh Ruby

Don’t take your love to town


It wasn’t me

That started that old crazy Asian war

But I was proud to go

And do my patriotic chore

And yes, it’s true that

I'm not the man I used to be

Oh, Ruby I still need some company


It
's hard to love a man
Whose legs are bent and paralysed
And the wants and the needs of a woman your age
Ruby I realize,
But it won't be long I
ve heard them say until I not around
Oh Ruby
Don
t take your love to town

She
s leaving now cause
I just heard the slamming of the door
The way I know I
ve heard it slamming
Some 100 times before
And if I could move I
d get my gun
And put her in the ground
Oh Ruby
Don
t take your love to town

Oh Ruby for God
s sake turn around

4 kommentarer:

Martin sa...

Jag antar att det är en annan Martin som avses eller har jag blivit fullständigt tankspridd? Nu ska jag in i skivhyllan och leta Waylon.

Gusti sa...

Oj! Enligt SCB:s ypperliga namnsökningssajt – http://www.scb.se/templates/Standard____31245.asp – har 71 309 svenska män (och något överraskande 11 kvinnor) Martin som förnamn. Att de två Martin jag är vän med har ovanligt intressanta skivhyllor är en sann ynnest. Fast inte hittar man väl några Waylon-plattor hos dig? Har länge undrat vad man ska köpa med Waylon eftersom hans lägstanivå inte direkt är lika hög som, till exempel, Merle Haggards. Fast å andra sidan, vems är väl det?

Martin sa...

Jag har faktiskt två vinyler med Waylon. En Greatest Hits från 1979 där han bland annat tolkar Mats Rådbergs Mamma låt inte din grabb växa upp och bli cowboy och den lite nedtonade Singer of sad songs från året efter.

Magnus S sa...

Tack för att du tog fram detta fina TV-framträdande med Kenny Rogers. Inte visste jag han var en stensöker basist också.