lördag 13 oktober 2007

Cover Lover pt. 6 - If I Thought You'd Ever Change Your Mind eller (I Will Bring You) Flowers In The Morning

Det finns en melodi som ursprungligen hette (I Will Bring You) Flowers In The Morning eller som också kort och gott benämnts Flowers In The Morning, men som blev en hit under titeln If I Thought You'd Ever Change Your Mind. Det är en majestätisk ballad som genom sin egen kraft och skönhet alltid lockat fram fina tolkningar.

Den skrevs i slutet av sextiotalet av den engelske kompositören, arrangören och producenten John Cameron (som i början av sin bana arrangerade den mäktige Donovans låtar från Sunshine Superman och framåt). Jag upptäckte häromdagen att Cameron på sextiotalet släppte en platta i eget namn med titeln Cover Lover. Vilket märkligt sammanträffande!

Det är mycket möjligt att det svenska bandet Blond - den kortlivade fortsättningen på Tages - var först ut. Våren 1969 befann sig göteborgarna i Advision Studios i London för att spela in den fantastistiska skivan The Lilac Years (som sedan floppade så det stänkte). Mannen som anlitats för att arrangera vissa låtar var själve John Cameron. Låten bär hans originaltitel (I Will Bring You) Flowers In The Morning. Detta är en storslagen version krönt med överjordiska stråkar, men framför allt med en mäktig hammondorgel som nästan ger en kyrklig stämning.Det är inte otroligt att killarna i Blond tog med låten hem och spelade upp den för Doris, som också var en del av Göteborgs popscen. I alla fall kom hennes version som Flowers In The Morning på en B-sida sent samma år. Denna tolkning är inte så tungt orkestrerad. I sin lite enklare dräkt är den otroligt känslig, inte minst för att Doris Svensson är en så uttrycksfull och personlig sångerska. Här fick hon verkligen visa vad hon gick för.Samtidigt fick Cilla Black sin sista hit under ett framgångsrikt sextiotal. Som bäst låg den på en tjugondeplats på Englandslistan. Nu gick låten emellertid under namnet If I Thought You'd Ever Change Your Mind. Jag har ännu inte hört hennes version, men väl den som samma år spelades in av den engelska duon Edwards Hand. Den gemensamma nämnaren var att George Martin, den berömde Beatles-producenten, rattade ljudet på såväl Cilla Blacks som Edwards Hands skivor. Det är mycket möjligt att George Martin var bekant med John Cameron, tack vare vänskapsbanden mellan The Beatles (särskilt Paul McCartney) och Donovan. Det första albumet under namnet Edwards Hand är till brädden fyllt med väldigt fin harmonipop, men deras version sticker inte ut direkt och känslan i sången är inte så närvarande. Jag hade säkert uppskattat den mycket mer om jag inte först fått höra Blonds och Doris himmelska tolkningar.

Trettiofem år efter att melodin först dök upp, gjorde Agnetha Fältskog comeback med en coverplatta på sextiotalslåtar, My Colouring Book. Som första singel valdes just If I Thought You'd Ever Change Your Mind, som du kan se och lyssna på både i sin albumversion och i remixad form. Självklart är hanteringen smetigare, men det tyder onekligen på god smak att lyfta en relativt obskyr låt, som inte redan är sönderspelad, men vilken ändå har uppenbara klassikerkvaliteter. Singeln nådde en andraplats på den svenska topplistan, vilket inte egentligen säger så mycket. CD-singeln är ett så fruktansvärt dödfött musikmedium som få vill köpa, särskilt i dessa nedladdningstider.

Men varför har flera svenska artister lockats att göra denna låt? Kanske är det därför att melodin i sitt ensamma vemod påminner mycket om en svensk folkvisa, trots att den är skriven av en engelsman. Det tror jag tilltalar många svenskar, om än oftast undermedvetet.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Ännu ett genomarbetat intressant inlägg...

John Cameron med parantesen CCS...

Magnus S sa...

Tack farbror Sid!

Och tusen tack för att länkat till vår blogg vår egen. Jag ska botanisera runt ordentligt i din värld genast.

När jag gjorde snabbresearch på John Cameron upptäckte jag vilken diger meritlista han hade. Det finns mycket intressant att berätta om honom. Om du klickar där hans namn nämns första gången i mitt inlägg hamnar du i en lång intervju om hans yrkesbana. Bland annat kommer gruppen CCS upp, som var mycket populär i England. Jag har inte hört en ton av dem. Även om jag nästan uteslutande lyssnar på tidigt 70-tal, finns det tonvis av musik från den tiden som jag inte alls har upptäckt ännu.

styrelsen sa...

Hoppar runt på Spengo och söker de djärvaste ämnena. Hittar Magnus S. Tack för denna.

styrelsen sa...

CCS var, minns jag nu, riktigt populära i min klass i årskurs 3! Det var år 1973. Det tycks mig nu otroligt avancerat. Det var instrumentellt med mycket blås, som jag minns det. Förutom en mörk sång på deras största hit, nämligen Sixteen tons. En gång fick vi lyssna på dem på musiken. Det var - framtiden. Har alltid tänkt på dem som kanadicker men de är mycket riktigt britter.

Anonym sa...

Hej!
Tack för en intressant artikel om Flowers In The Morning/If I Thought You'd...

Det finns fler som spelat in låten: Kathe Gren 1969, Svenne & Lotta 1970, Gerardo Manuel (Peru) 1970, Mayhard Ferguson 1971, Scafell Pike 1976, Bill Tarmey 1994 och ev. några till som jag får återkomma till.

tages sa...

Nu har jag letat fram de artister som spelat in Flowers In The Morning.
1969: Blond*, Cilla Black, Doris*, Edwards Hand, Kathe Green
1970: Svenne & Lotta*, Alan Caddy Orcestra, Gerardo Manuel & El Humo*
1971: Maynard Ferguson
1978: Scafell Pike
1994: Bill Tarmey
1996: Get Back*
2004: Agnetha Fältskog
*med originaltitel
Jag har de flesta inspelningarna. Om du Magnus S vill höra Cilla Black's version så får du höra av dig med din mailadress, så skickar jag över filen.

Magnus S sa...

Vilken kulturgärning! Ja tack, jag tar gärna emot Cilla Blacks version. Jag har mailadressen: spengo.magnus@gmail.com

Vill du förresten att jag skriver mer om Tages på Spengo?