fredag 5 februari 2010

En överväldigande kraft

Alright, dags för kvinnoröster. Dags för soul. Här finns så mycket dramatik, värdighet och överväldigande kraft att jag inte kan lyssna med ett halvt öra.


Linda Jones - Fugitive From Love (1966)

Det går inte att vara cool inför Fugitive From Love. Få har sjungit med en så vulkanisk intensitet som Linda Jones. Givetvis skiner hennes gospelbakgrund igenom. Den fullständiga känsloeruptionen är dock förenad med en majestätisk elegans. Sorgligt nog dog Linda Jones av sin diabetes redan vid 27 års ålder 1972 efter en show på The Apollo i Harlem, New York.


Mary Love - Baby I'll Come (1967)

Belysningen är dämpad och det är sent på natten. Mary Love ångrar sig och allt är förlåtet. Ring henne för Guds skull! Förutom Marys vädjande sång, spetsa öronen och lyssna också på de snygga kantslagen. En sofistikerad låt.


Rozetta Johnson - Who Are You Gonna Love (Your Woman Or Your Wife) (1971)

Detta är en av de mest fascinerande soullåtar jag har hört, med melodier och rytmer som hela tiden slingrar fram, vrider sig, glider in i varandra och nästan vränger sig ut och in. Rozetta Johnson sjunger dock med pondus och släpper inte för en sekund taget om den vindlande låten. Med låtskrivaren och producenten Sam Dees nådde hon sublima höjder.

Inga kommentarer: