fredag 10 juli 2009

Fotvandring i Klippans poputmarker – etapp 5

Å liksom käcka svenska sjömän
Drog dom ut på öppet havSlut på vandrandet, dags för lite sjögång uppå böljan den blå. Kriminella Gitarrer twistar till det på en Öresundstur (från kassetten Öresundstwist, hösten -85) med start i Helsingborg.


Kriminella Gitarrer twistar loss


Kriminella Gitarrers ”Vårdad klädsel” var, som bekant, det första släppet på Kloaak i mars 1978. Magnus Gustafsson [Gusti på Spengo-redaktionen, red.anm.] var på den tiden en sorts fotograf/omslagsdesigner etcetera till dessa punkare. Kredit nog, men Magnus var också vänlig nog att besvara en återkommande fundering under åren; vems var vantarna?

"Trots att enbart sångaren, Stry Terrarie, hade fattat hur punkarna i England såg ut, så levde de andra pojkarna i Kriminella Gitarrer knappast upp till danspalatsets önskemål om klädsel, utan såg snarare ut som de tre brukspojkar de var. Framför bandet ligger ett par vantar och dagens nummer av Kvällsposten. Att Kvällsposten var med på omslaget kunde Stry stå ut med, men att mina vantar också hamnat där hade han oerhört svårt att förlika sig med."


"Beträffande ”Silvias unge” så tog jag fotot vid Folkets Hus, Klippan. Med på fotot är om jag minns rätt, Görgen Persson som ägde Amazonen, Affe Olofsson, Affes dåvarande flickvän Anne, samt Annes bästis som jag tyvärr inte kommer ihåg namnet på, men som precis som Anne kom från Ljungbyhed. Stry var måttligt nöjd med att Görgen Perssons fötter/sandaler, ungefär storlek 46, mycket tydligt syns på omslaget."


I likhet med det första släppet, Kriminellas ”Vårdad klädsel”, var även det sista bandet att släppa något i sjutumsformat (såvitt känt av undertecknad som dock inte är okänd för att emellanåt ha fel), inspelat i Svenska Popfabrikens studio, ett punkband. Visserligen 18 år senare men i gengäld bra mycket snabbare. Kurbits I.R. ”Inget liv” (Really Fast 22, 1996) lyckas klämma in 13 låtar på debut ep:n. Uppföljaren ”Skåne, Sweden Attacks” kom ett år senare med bibehållet tempo.


Kurbits I.R. - Inget liv


Att man blir smart av punk har vi alla vetat i alla tider. Nu är även det vetenskapliga beviset för detta faktum på gång:
http://www.rockosamhalle.se/texter/per_magnus.pdf

I studien medverkar bland annat medlemmar ur Von Gam, från Hovmantorp, som en oktoberdag, 1979, tog morgontåget till Klippan för att böka i Bombadill, tills kvällståget avgick. Kvar i studion satt Sticky och vred på reverb knappen för vad som kom att bli Von Gam singeln ”Hasse Parasit / Mode” (GAM produktion, VG-01, 1980). Hovmantorp är för övrigt en trevlig vandringstrakt trots förekomsten av slagg efter lågteknisk järnframställning.


Von Gam - Hasse Parasit


Nu är vandringen till ända och vi lämnar er alla med något sällan hört utanför Klippan och knappt där:

THÖ PITTS
’VOJNE’
SINGELKASSETT

THÖ PITTS SJONGER VOJNE

A: VOJNE ”SJONGS” AV BAND AIDS
B: INST.VERS. DÄR DU/NI
KAN ”SJONGA SÄL”

DENNA UNDERSKÖNA UTGÅVA AV THÖ
PITTS KAMPSÅNG ”VOJNE” FÄRDIGSTÄLLDES
I STUDIO BOMBADILL DEN 6 APRIL 1985.
”SÅNG” UTFÖRES AV THÖ PITTS MANSKÖR
(BAND AIDS) OCH HANDHAVANDET AV DIV.
INSTRUMENT SKÖTTES THÖ KOO.
(THÖ KOO = ”BERGET” KIDDÉN, ”BLIXTEN” HOLST,
”SÅLLET” NILSSON OCH FOLKE ”BICYCLETAS”)
• ---------------- •
PRODUKTION OCH REPRODUKTION: FOLKE TIBILD


Thö Pitts - Vojne


Thö Pitts - Vojne (instrumental version)

Begreppet vojnes ursprung är omstritt, på ryska betyder det krig, på finska kan ge/de kan, på estniska smörig och på lettiska kan inte. I Sverige brukar det härledas till sydsamiskan; att något är åt katten/besvärligt. Det finns även de som hävdar att det är en slarvig översättning från oy vey som på jiddisch betyder bedrövelse/förfäran. Klippan-varianten får ni dra era egna slutsatser om. Vad som däremot kan klargöras är att Thö Pitts var ett korplag och att musiken är baserad på sångarens fars favoritlåt ”Seemann”. Här i ett smakprov av österrikaren Freddy Quinn.Freddy Quinn - Seemann

Snipp snapp slut!
Opp mä tofflerna på hyllan!
Ambulansen kommer!
Har ni alla vita rockar?
Kör ni mig till Fisksätra?
Gud väntar på mig där förstår ni!
Tack, det var snällt.
Ni måste förstå, mitt öde är att vara vagabond och han väntar på mig i Fisksätra.
Var är Stina och Sofi? Kommer dom?
Hinner vi köra gruslasset till Hyllstofta först?
Hinner jag till bruged i morron bitti?
Var är min Scania ratt?
En spruta? Sova?
Jaha...men…….


1 kommentar:

Martin sa...

Stort tack för Twistar loss!