torsdag 2 juli 2009

Fotvandring i Klippans poputmarker – etapp 4


Säg den logik som varar. Tofflerna fick stolpa iväg änna opp till Jönköping för denna etapp på fotvandringen. Efter ett så långt stegande kan gott Drömpojkarna presentera sig själva, mens en ann hämtar andan, med ett par smakprov från LP:n Drömpojkarna (Grisbäck, 7905, 1979).


Drömpojkarna - Drömpojkar


Drömpojkarna - Öppet dygnet runt


Jönköping såg dagens ljus under Magnus Ladulås och ett par hundra år senare pysslade stadens invånare mycket med oxdrift på kärrvägarna till Blekinge. Då var Magnus sedan länge begraven, men inte innan han fått en tagg från Kristi Törnekrona av Filip IV. Kanske glädjen förtogs lite av att dylika taggar var den gängse gåvan från franska kungar som tycktes sitta på ett rejält lager. Hur som helst så sjuhundra år efter denna gåva vandrade Drömpojkarna ner till Klippan för att föreviga sig även i sjutumsformat med singeln "Sofi / Ny i stadens ljus" (Slick-10, 1979).


Drömpojkarna - Sofi


Magnus Ladulås fann varken Kristi eller Gud i taggen från törnekronan, men pojkarna fick i alla fall träffa sistnämnda i Fisksätra. Denna del av Nacka kommun som uppförde sina höghus i början av 1970-talet under parollen: "det går att gå". Visserligen en paroll för oss fotvandrare men, tja, vandra i Fisksätra, hur kul är det? Och var är Gud? Bakom pizzerian? Han träffas i alla fall på F.d. Drömpojkarnas "Final single" (Svenska drömprodukter/Svenska popfabriken, SDP-S01, 1982). Kompade av Klippans Hjältar: Sticky Bomb, Chuck Deluxe, Bo Åkerström och Thomas Holst.


F.d. Drömpojkarna - Gud i Fisksätra


F.d. Drömpojkarna - Öm och rå


Några månader efter den grandiosa "Final single" dök det upp ett Hugh Scott Band, som fann sig förlikade med sitt öde som vandrande "Vagabond" (Svenska popfabriken, HSB-09, 1982).


Hugh Scott Band - Vagabond


- Fotvandringen närmar sig slutet, tofflerna di gråder, di gider inte mer.
- Ah, du bäscha dej!
- Bjöck dej i bigga håsan!


Okej då, en avslutande etapp om några dagar med något vi alla vill se. Sen ställs tofflerna på hyllan.

6 kommentarer:

Martin sa...

Drömpojkarnas "Sofi" har jag ju någonstans! Känner så väl igen omslaget men är osäker på om jag någonsin spelat den. Tror att den ingick i ett inköp av två banankartonger singlar när vinylen ansågs döende i början av 90-talet. Nu ska jag spisa den här så får vi se om det behövs en skattjakt ner i källarförrådet sen. Tack för fotvandringsserien också.

Magnus S sa...

Underbar, mycket mänsklig musik med Drömpojkarna och Hugh Scott Band. Tack Skivdoktorn!

Anonym sa...

Drömpojkarna måste vara ett av de mest orättvist bortglömda (inte för att de någonsin var hågkomna) band vi har i Sverige. Svensk pop och kåntry när den är som bäst. Å allt de gjorde får plats på en enkel cd. Pågar! var är ni! var är tejperna! Jag betalar - världen behöver er!

Magnus S sa...

Jag hittade vad jag tror är trummisen Anders Åborg på Eniro. Han bor i Hammarbyhöjden. Slå honom en signal.

Anders Å sa...

Man häpnar. Den där tecknade affischen om Drömpojkarna på Musikverket - har ni gjort inbrott i mitt källarförråd? Hur som helst är jag ytterst smickrad över intresset. Och kan meddela att planerna på återutgivning (CD, Myspace; video på Youtube å sånt)legat och skavt i hjärnbarken en längre tid. Förhoppningsvis är smärtgränsen snart nådd.

Hälsningar

Anders Åborg

Uffe sa...

Hammarbyhöjden minsann! Fyra portar från min, och ändå har jag inte lagt märke till det... Får spana lite bättre nästa gång... :)