Fotvandring i Klippans poputmarker – etapp 2
Stig Blixts ”Hembränningsapparaten / Polisskandalen i Malmö” (Playback, PBS 140, 1976) har inget med Klippans utmarker att göra, om man nu inte räknar Hästveda dit men det är kanske att sträcka vandrandet lite långt. Dock en sann och sedelärande historia för oss Malmöbor med komp av Tollarparns trio.
Polisskandalen i Malmö
Veda är det fornnordiska namnet för skog, ett ställe där hästarna drevs på bete. Med andra ord en ort rik på kärrvägar för oss vandrare. Hästvedas kyrka lär tidigare ha hetat Hästvita så namngiven då den första byggnadsstenen drogs dit av en vit häst. Ett mindre lyckat dragande för hästen då den därefter blev kyrkogrim och grävdes ned levande som offer åt de gamla gudar kyrkan ännu inte ersatt.
Stig vandrade vidare till Kristianstad för inspelning av mini LP:n ”Stig Blixt sjunger dundervisor” (Playback, HLP 2022, 1981). Kristianstad byggdes som en fästning 1614, för att hålla de räliga svenskarna ute. Återigen ställde Roskildefreden till det 1658 och Kristianstad fick öppna portarna för svenskarna. Danskarna var förstås lite putta och återkom för härjningar under Skånska kriget 1675-79 med en kort men kärnfull repris 1710. Så vad är väl lämpligare än ett likaledes kort men kärnfullt smakprov från Stigs album.
Gamle länsman
Kristianstad är rikt på våtmarker vilket gör området mindre lämpligt för fotvandringar så vi vandrar raskt vidare med Stig till Klippan för inspelning av ”TV1 producenten / Pad blanda allir landa (Isländsk hembrännarvisa)” (Hönsbondens röst/Svenska popfabriken, HRS 01, 1987). På denna tid fanns en tv-serie betitlad Hjärtats Hjältar där Stig medverkade i ett avsnitt framställd som en byfåne som försökte lära höns flyga. Stig blev naturligtvis förgrymmad av denna missvisande porträttering och svarade med detta alster om hur det hela egentligen gick till. Kompad på gitarr, bas och munspel av den skånska spelmannen Peps.
TV1 producenten
Där kunde vår vandring i Stigs fotspår ha slutat om det inte vore för att han åter lät höra av sig för ett par år sedan i form av videon ”Min Rosa, via Dolerosa” (2007).
Vad passar väl bättre på denna solskens fotvandring än att avsluta veckans etapp med demonproducenten Pål Spektrums fina betraktelse över ”En stilla natt” (från kassetten Bästisar i Jul, SP-K-16, 1985). Vackert som en klövjestig en sommardag med en och annan imaginär snöflinga.
En stilla natt
Den orkeslösa fotvandringen vinglar vidare med etapp 3 om en vecka.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar