onsdag 6 april 2011

Us & Them

Anders H, min gode vän och tillika Spengo-kollega, han är en av de mest musikbesatta människor jag känner (läs hans egna historia). Hans skivsamling tornar upp sig i ett system av Ivar-hyllor, nästan lika monumental som Klagomuren i Jerusalem. Anders är en sällskapsmänniska, en ytterst verbal man som kan berätta musikrelaterade anekdoter och prata om hur musiken hänger ihop med livet och samhället tills korna sedan länge har gått och lagt sig. Kossorna har hunnit resa sig igen och har t o m blivit mjölkade när Anders druckit ur sista vinglaset och somnat. Och Anders är alltid knivskarp, humoristisk och intressant i sina resonemang. Han skulle kunna vara en radioman i klass med Stefan Wermelin.

Men han snackar inte bara. Anders har spelat gitarr och skrivit låtar i mer än 30 år i en lång rad band och konstellationer. Han kan som musiker själv omsätta teori i praktik och vet vad det är för ingredienser som krävs för att göra musiken magisk.


Ihop med sin fru Britt har Anders en duo som går under namnet Us & Them. När deras små barn somnat smyger de in i sitt sovrum och spelar in. Visst har familjesituationen bidragit till den dämpade och andäktiga stämningen i musiken. Ställd mot väggen skulle Anders säga att det är acid folk eller folk baroque de gör. Us & Them ansluter sig med det fingerplockande gitarrspelet, det något uppstramade anslaget och den drömska stämningen till en tradition där en rad engelska band och artister var tongivande i slutet av 60-talet och början 70-talet. Först ut en tolkning av den olycksalige amerikanske singer/songwritern Jackson C. Franks Dialogue.


Us & Them - Dialogue (2010)

I want to be alone / I need to touch each stone

Det känns som om Us & Them har lagt till ett extra lager av vintrigt svenskt vemod i denna sång. Jag får ömsom bilden av en flämtande låga på ett värmeljus i en snölykta mitt i ett tyst och kompakt mörker, ömsom kisar jag mot gnistrande snökristaller i blekt solljus.

Förra året gav det engelska bolaget Fruits De Mer Records ut en vinylsingel med Us & Them. Respektabla tidskrifter med retroinriktning, främst Mojo och Record Collector, har skrivit mycket uppskattande om den svenska acid folk-duon. Tack vare det världsomspännande nätet har duon några hängivna fans från de mest oväntade delar av vår planet, bland annat i Förenade Arabemiraten. Men här hemma är Us & Them en obskyritet som verkar i en smal och udda genre.


Us & Them - Home To Stay (2010)

Jag spelade vinylsingeln för en polare härom helgen. Han sade att det påminde om musiken till den gamla kultfilmen The Wicker Man (och visst har Spengo gjort ett inlägg om den tidigare). Jag upplyste honom om att Us & Them som av en händelse spelar in en ny skiva med nyinspelningar från just detta soundtrack. En sommarkväll förra sommaren såg vi filmen tillsammans hemma hos Anders och Britt och den gjorde intryck på oss alla.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack Magnus, det var kul att läsa, nästan genant med alla fina ord.Känns väldigt uppmuntrande.
Samma dag jag läste ditt inlägg fick vi positiv respons från Fruits de Mar att det blir en Wicker man EP framöver.