måndag 4 oktober 2010

Färgstarka tjejer i svartvitt

Nu greps jag av dåligt samvete igen för att det i princip bara är grabbar, grabbar och åter grabbar på Spengo. Jag könskvoterar lite och släpper fram tjejerna.

Först en tidig feministisk poplåt med Lesley Gore, mest känd för It's My Party.


Lesley Gore - You Don't Own Me (1964)

Lesley var visserligen en supersöt blond tonårig tjej, men lyssna på texten, väldigt radikal då kvinnan i början av 60-talet hade en betydligt mer underordnad roll i Västvärlden - som kuttersmycke, hemmafru och öm moder - än bara tio år senare. Tydligen kom Lesley ut som lesbisk för fem år sedan. Var det en slump att också Dusty Springfield (som var bisexuell) gjorde You Don't Own Me till sin?


Jackie DeShannon - I Remember The Boy (1965)

Jackie DeShannon bröt också mönstret i början av 60-talet, som en av de första kvinnliga låtskrivarna under poperan, och dessutom spelade hon gitarr. Jackie hade en tuff stark röst och tonvis av utstrålning.


Helen Shapiro - It Might As Well Rain Until September (1966)

Och avslutningsvis en ganska bortglömd artist, Helen Shapiro. En tjej från East End i London som slog igenom som fjortonåring och var utrustad med en mogen mörk röst som föranledde lyssnaren att tro att hon var dubbelt så gammal. Helen borde få en renässans, tycker jag.

Inga kommentarer: