söndag 27 september 2009

Ljusglimtar från 2000-talet: The Kingsbury Manx

Ett av de bästa och mest sympatiska banden från 2000-talet är enligt min mening The Kingsbury Manx. De lever en diskret tillvaro långt bortom trender och topplistor. Dock har de närmast ryktesvägen nått en viss framgång med sin sävliga, lågmälda, hypnotiska pop. Letar man referenser så finns det några solklara: den musik The Beach Boys, The Kinks och Pink Floyd gjorde mellan åren 1968 och 1970. Bandets sångare (det är åtminstone två) låter dessutom sådär avslappnat melodiska i rösterna, någonstans mellan Dennis Wilson, Ray Davies och David Gilmour.


"Fixed Bayonets" från Aztec Discipline (2003)


"Animations" från The Fast Rise And Fall Of The South (2005)


"Well, Whatever" från Ascenseur Ouvert! (2009)

3 kommentarer:

Magnus S sa...

Hur bra som helst, Mattias!

Jag funderar mycket över vår ovilja kring att spegla oss i samtiden genom musiken numera. Det här med att tappa kontakten med det som pågår runtomkring... I slutet av 80-talet och början av 90-talet definierade musiken som kom då vår generation. Det var viktigt att hänga med.

Jonken sa...

Tack, Mattias, för att du lyfter fram Kingsbury Manx ur musikhistoriens mörker. Jag kommer ihåg att jag en gång jämförde Kingsbury Manx´ musik med Pink Floyd circa Meddle. Jag vet inte om det stämmer?

Jonken sa...

...och nu ser jag att även du tar upp den referensen (jag måste läsa mer noggrant, damnit).