tisdag 15 april 2008

The Four Seasons - I'm Gonna Change

Ibland händer det att ett stycke rent guld, det vill säga total popperfektion gömts undan på baksidan av en LP som inte hittat sin publik. Det hade redan pumpats ut en lång rad hitsamlingar med The Four Seasons. När albumet med namnet New Gold Hits kom våren 1967, trodde de flesta att det handlade om ytterligare en samling. Popmusiken höll på att förändras ordentligt vid den här tiden. The Four Seasons gamla fans höll på att växa upp och drog kanske åt den nya rockmusiken istället. De nya tonåringarna skulle på den tiden aldrig komma på tanken att digga gårdagens sound. Det var hög tid för The Four Seasons att överge sitt gamla framgångsrecept och pröva nya vägar. En riktning var att haka på Motowns omåttliga succé


The Four Seasons - I'm Gonna Change

Men det är inte heller en ren plankning av, säg, The Four Tops. Låten har en egen kvalitet. I'm Gonna Change flyger verkligen på lätta vingar med blås, stråkar och sångstämmor. Den klämtande klockan för dig bort från den verkliga världen ett par minuter. Men samtidigt håller pianot och basen envetet fast vid grundbeatet och trummorna snubblar igång brutalsnyggt emellanåt.

Visserligen skulle låten och The Four Seasons snart svepas bort av The Beatles Sgt. Pepper.. och den psykedeliska rockmusiken under sommaren 1967. Men sex år senare blev I'm Gonna Change en floor filler på legendariska Wigan Casino i norra England, en northern soul-klassiker.

2 kommentarer:

spengochrille sa...

Magnus låten är rent guld och bekräftar att The four seasons är rejält underskattade.
Tyvärr är videon du länkar till borta.
Vi ses.

Magnus S sa...

Jag vill varmt rekommendera samlingen "Off Seasons. Criminally Ignored Sides From Frankie Valli & The Four Seasons", vars omslag är på bild i inlägget och som innehåller "I'm Gonna Change". Den samlingen är faktiskt starkare än vilken hitsamling med The Four Seasons som helst.