måndag 19 september 2011

Milan, The Leather Boy eller kärt barn har många namn


Få artister har väl under sin karriär förflyttat sig mellan fler popkulturella subgenrer än Milan Radenkovich. Skitig rock 'n' roll, garagerock, blue eyed soul, sunshine pop, psych, bubblegum pop och psykedelisk rock, inget var främmande för denna jugoslav. Hans karriär var tragiskt kort vilket möjligen är anledningen till att han inte fått någon större uppmärksamhet, genreväxlingarna en annan men kanske framförallt hans tilltag att byta artistnamn ofta. I början var förvirringen ganska stor när jag försöka gräva ner mig i hans fascinerade historia.


The Leather boy On the go 1967

Från debutsingeln 1962 till 1967 släppte han ett tiotal singlar och en LP, detta under 5 olika namn, därav rubriken: Milan with his Orchestra, Milan, The World of Milan, Milan (The Leather Boy) och The Leather Boy. Visserligen var Milan en del av namnet i fyra av inkarnationerna, men rent kommersiellt var det nog inget lyckat grepp.


The Chanters Bongo bongo 1967

Under tiden skrev han också låtar åt och producerade andra artister. Den platta jag har med honom, en samling förnämt döpt till Hell Bent For Leather, samlar låtar med honom som artist på en sida och hans jobb med andra artister eller grupper på en. Tyvärr avslutades hans karriär det sista året på 60-talet, då han drabbades av en hjärntumör som tog hans liv i början av 1971.


The World of Milan Shades of blue 1966

Det som han ändå har lämnat efter sig håller allt mycket hög klass. Åtminstone för en som med lätthet har överseende med lite tafflig och, låt oss säga, grötig produktion. På nåt sätt så speglar sig hans, vad jag förmodar, rastlösa natur i varje låt. De är, oavsett genre, sprängfyllda med små finesser som gör att man vid varje lyssning upptäcker något nytt. Det ger varje låt en mycket lång hållbarhet utan att för den delen vara svårtillgänglig. Jag hoppas att de tre musikaliska smakproven ger er mersmak.

3 kommentarer:

Jonas sa...

En gammal favorit, Pebbles & Journey To Tyme... som jag fortfarande saknar en del låtar med. Det finns en annan matnyttig artikel om honom här.

Jonas sa...

Tycker nästan att det märkligaste i historien är att storebror Radi (som blev kvar i Belgrad under kriget) var en av endast fyra utlandsproffs (målvakt i 1860 München) när Bundesligan startade 1963 och faktiskt spelade in en fotbollsskiva 1965.

Anonym sa...

Thanκѕ for anotheг іnformative websіte.
Thе plaсе else сould I am gеtting thаt kіnԁ
of info written in such an іԁeal way? I have a challenge
that ӏ am ѕimрly nοw οperаting on, and Ι have been
at the glance out for such іnfοrmatіon.
Also visit my homepage ... Titanium engagement Ring