onsdag 1 juni 2011

Cover Lover pt.15 - Little GTO

Jag smyger in ett kort men högkvalitativt inlägg, åtminstone gällande låten, i Magnus serie om återanvända låtar. Med en långhelg framför oss som ser ut att bli skönt försomrig, är saknaden av en skön glidarbil att transportera familjen i till de lockande sköna sandstränderna sydväst om Simrishamn påtaglig. Men istället för att gräva ner mig i det i-landsproblemet tänkte jag presentera en annan skönhet, låten Little GTO.

Pontiac GTO 1964

Ursprungligen är låten debutsingel med bandet Ronny & The Daytonas från Nashville. Plattan släpptes sommaren, när annars förresten, 1964. Enligt låtskrivaren och sångaren John "Bucky" Wilkin så dagdrömdes låten fram under en fysiklektion. Jag älskar surfpopens ofta lite naiva anslag. Som om artisterna inte ville tävla med de välbyggda surfarna om flickornas gunst genom att ge musiken muskler och tyngd, utan istället valde en annan väg till hjärtat genom att framstå som lite tillbakadragna och sårbara.


New York Blondes Little GTO (1978)

Men det är ju covern vi vill åt. 15 år senare spelades låten in av studiogruppen New York Blondes med en viss Madame X på sång. Har man någon gång grävt ett än så litet hål i popens historia så avslöjar rösten genast att synonymen döljer Debbie Harry, sångerska i Blondie. Blondies skivbolag var inte välvilligt inställda till att singeln släpptes därför täcktes Debbies ansikte delvis på omslaget och hennes namn går ej att finna på skivan. Låten är i New York Blondes tappning något uppväxlad och mindre tillbakalutad, men körerna sitter där de ska och Debbies lätt gnälliga "wow, wow" är ju omöjliga att motstå. Lyssna, njut och ha en skön helg.

Inga kommentarer: