torsdag 6 augusti 2009

Producenten som förstod rock 'n' roll

För ganska precis tjugo år sedan var jag och Chrille på väg till Göteborg för att under några dagar gå i stans skivbutiker och second hand-affärer. Då var Götet rikets otvivelaktigt främsta rockstad med skivbolaget Radium 226.05 som allt utgick från. Sedan skulle vi fara vidare till 1989 års upplaga av Hultsfredsfestivalen - vår första. Vi var två artonåringar och körkorten låg färska i våra plånböcker. Med bilen brände vi upp genom Halland på E6:an, berusade av friheten och äventyret i att själva köra dit vi ville. Chrille petade in en kassett någonstans norr om Varberg.


The Godfathers - Birth School Work Death (1988)

"Riktig rock 'n' roll", ropade jag euforiskt och högerfoten vilade allt tyngre på gaspedalen. I slutet av 1980-talet var det annars ont om den varan. Det var ett fett sound som stod i kontrast till allt som lät lamt, kliniskt och fluffigt då. Först häromdagen förstod jag att producenten var Vic Maile. Albumet Birth School Work Death skulle bli en av hans sista produktioner innan han dog vid 45 års ålder.

"Vic's strength was that he understood rock and roll. He wasn't like a lot of producers who simply rely on the readings from the meters on the desk - he was instinctive and he had the same sense of humour as me. Basically he was a c**t!!". Alltid kärnfull och med glimten i ögat denne Lemmy om mannen bakom Motorheads mest framgångsrika plattor, Ace Of Spades och No Sleep 'Til Hammersmith.

Lyssna exempelvis på låten Ace Of Spades och lägg märke till hur påträngande intensiv produktionen är, det känns som att allt ligger längst fram. Men fokuset växlar hela tiden från basintrot, gitarriffet, Lemmys spruckna stämband, gitarrsolot och så vidare. Vic arbetade här mycket med att markera och belysa. Ljudbilden kan upplevas som väldigt hopträngd, koncentrerad framåt, mot dig. Det känns som om ett rovdjur är på väg ut ur en alldeles för liten bur för att ta dig. Lika många som kom att digga Motörhead blev skrämda för resten av 80-talet, många upplevde dem som ett extremt band.

Men Ace Of Spades fungerar såväl i en liten radioapparat som ur stereohögtalarna. Så jobbade en producent som fick sin skolning på 60-talet som studiotekniker i Pye Studio där många rocklegender vid den tiden spelade in. När Vic Maile kom dit som tjugoåring i början av 60-talet var klassisk musik det enda som gällde bland de andra som arbetade i studion i vita rockar med slips och skjorta under. Vic lyssnade nattetid på Joe Meek-producerade instrumentalband som The Tornados med hiten Telstar i smyg när alla de andra åkt hem.

Jag noterade Vic Mailes namn först för sex år sedan när jag köpte min första skiva med Dr. Feelgood. Jag undrade vem som hjälpt dem att skapa ett sound som är så snustorrt och brutalt ärligt, där Wilkos Johnsons rakbladsvassa gitarriff står i självklart centrum.


Dr. Feelgood - I Can Tell (1975)

Helt nyligen förstod jag att Vic spelat in halva vågen av pubrock på 70-talet (se hans meritförteckning). Hans namn har blivit en kvalitetsgarant för mig. Någon frågade mig vilka som skulle tänkas anlita honom om han fortsatt leva och verka in i vår tid. Låt oss gissa på The Hives. Här följer några andra av mina favoritlåtar med Vic Maile bakom reglagen.


Eddie & The Hot Rods - Show Me (1976)


The Inmates - Love Got Me (1979)


Motorhead - Bite The Bullet (1980)


Dogs - Little Johnny Jet (1983)

9 kommentarer:

spengochrille sa...

Det är bra det här och kanske rockens mest underskattade genre.
Men det hade vi inte tyckt för för 20 år sen.
Kul att du uppmärksammar vår tur i friheten.

Mats L sa...

Ett ämne och en person totalt upp min gränd. Skitbra ämne och välskrivet som vanligt, drypande av samma obönhörliga sound som drev Vic Mailes förkrossande rock'n'roll produktioner framåt. En käftsmäll, punkt slut. Nice work.

Magnus S sa...

Supermycket tack, kära ni!

Det lär bli fler inlägg där du är inblandad, Chrille. Vi har följt varandra rätt tätt både vad gäller musiken och livet de senaste 22 åren.

Martin sa...

Väldigt kul att du lusläst vem som producerat plattorna och dessutom kommit ihåg vilka skivor som ska kopplas ihop. Jag hade aldrig ens lagt märke till hans namn trots en hel del av det här åtminstone är små favoriter.

Erik sa...

Vic Maile är en hjälte och sorgligt anonym. Screaming Blue Messiahs, Godfathers, Inmates, Tall Boys. Unikt hårdslående produktioner.
Men när jag såg rubriken trodde jag att det skulle handla om Jim Dickinson.

Vad kul med detta stora intresse från gamla Simrishamnare.

Magnus S sa...

Roligt med din kommentar angående Vic Maile, Erik! Jim Dickinson kanske någon av mina redaktionskollegor skriver om.

Jag förstår att du bor i Brantevik, men förmodar att du inte växt upp på Österlen. Vi är hyfsat många som växte upp i Simrishamn och i byarna i kommunen och som idag är i 35-40-årsåldern, som var och är mycket musikintresserade (passionerat). De flesta av oss har flyttade därifrån, till Lund och Malmö först och främst. Men i början av 90-talet körde vi konserter i Godsmagasinet vid järnvägsstationen i Simrishamn. Det var en samlingspunkt. Bland annat Eggstone (3 gånger), bob hund (2 gånger), The Cardigans, The Wannadies, Brainpool och Stefan Sundström spelade där. Knudorna (dvs raggare utan raggarbil) tyckte vi var suspekta och de var övertygade om att vi knarkade.

Erik sa...

Om ingen av er skriver om Dickinson kanske jag kan få göra det?
Jag är inte född på Österlen men växte upp här och är tillbaka sedan 10 år typ. Känner mig hemma i Malmö också. True Lies, som jag spelade (och spelar) bas i, gjorde en spelning på Godsmagasinet kort efter att jag hoppat av. Imponerande satsning. Ni borde få medalj för det.
Superb blogg! Hänger gärna här lite.

Magnus S sa...

Tack för berömmet! Det finns massor av gamla inlägg också att njuta av. Antingen går du tillbaka kronologiskt eller så botaniserar i registret längst ner på sidan.

True Lies, jaha. Då borde du känna min polare Roger (gammal simrishamnare), som känner sångaren i ditt band. Roger var den som höll i hela Godsmagasinet och han är fortfarande aktiv bandbokare och konsertarrangör. Hans nästa evenemang är Strindbergs sista återföreningsspelning i Malmö på Bodoni, fredag den 18 september.

Jag bodde också i Malmö på Möllan och Västra Sorgenfri, men flyttade till Stockholm för 8 år sedan.

Erik sa...

Tack för gästfriheten!
Jodå, Per har presenterat mig för Roger och han är en trevlig man som brukar dyka upp på våra gig. Vi pratade en del i samband med Dino Jr. på KB härom veckan, om att åka och se Wilco i KPH i nov.
Per Attack som spelade trummor i Strindbergs bor i Ö. Vemmerlöv numera!