måndag 16 maj 2011

Känn ingen sorg för mig Janne Borgh

Nej, varför skulle du göra det. Jag får naturligtvis skylla mig själv att det skulle behöva ta nästan 25 år av aktivt musiklyssnande innan jag fattade att du är en melodihantverkare av högsta klass. Härom veckan lyckades jag få tag i en cd med Malmöbandet The Moderns tre första plattor och några outgivna låtar. En cd endast släppt i Japan, och för mig det enda sättet att komma åt denna låtskatt, då vinylutgåvorna är lika sällsynta som bra låtar med Sting. Nåväl, The Moderns bildades i Malmö i slutet av 1978 av just Janne Borgh, Tony Manieri och Pär Attack. The Moderns måste, med sin 60-tals inspirerande modpop, varit ett originellt inslag i rock'n' roll-staden Malmös musikscen vid denna tid.
The Moderns The year of today 1979

Första 4-spårs EPn Got to have pop är mer pop än mod (läs mådd) och är kanske delvis lite för retro för att kännas helt fräsch idag. Men om man släpper den detaljen så rymmer den fyra ljuvliga poplåtar. Som stort Eggstone-fan associerar jag, vid upprepade tillfällen, till den moderniserade 60-tals popen från deras första plattor och jag är övertygad om att någon av medlemmarna lyssnat mer än en gång på The Moderns.


The Moderns Tell me where the action is 1979

På nästa tänkta singel har man hämtat in lite influenser från samtiden och gör tidstypisk modpop. Låtarna från 1979 Tell me where the action is och She said go är inte bara möjligen de bästa svenska poplåtarna från 70-talet, utan kanske också från alla senare decennier. Tredje singeln är mer av samma vara med vidunderliga popmelodier som får mig att spontandansa framför stereon. Men här hör man också lite av det som Janne Borgh skall syssla med under några år på 80-talet, mer om det nedan. Harmonierna är lite mer utvecklade och basspelet en gnutta mer avancerat. Ready for the 80´s verkar ha återutgivits och går att få tag på åtminstone via Ebay.


The Moderns Ready for the 80´s 1980

Bandet gjorde efter denna singel en turné i England och fick spela med så vitt skilda grupper som Echo & The Bunnymen och Screwdriver. Tyvärr var detta också slutet för gruppen. Tony och Janne som var gruppledare och huvudsakliga låtskrivare flyttade båda till Stockholm, ja se vad den staden kan förstöra. Janne fortsatte under samma namn men med nya medlemmar och släppte 1981 en svenskspråkig LP: Tro,hopp & fruktan. Jag har tyvärr inte hört den och inte heller läst några fina ord om den så vi lämnar och går vidare till Jannes nästa projekt.Janne och Johan

I Stockholm sammanstrålar Janne med Johan Johansson, då fd trummis från KSMB, enligt Johan p g a att deras respektive flickvänner var kompisar. Det ledde till det lyckade projektet Strindbergs. Där Jannes känsla för klassiska popmelodier smälte väl samman med Johans punkiga attityd och energirika texter och musik, men det är en annan historia.


Strindbergs 100 sekunder 1983

9 kommentarer:

Martin sa...

Ahh Moderns och fantastiska Strindbergs. Var hittade du cd:n Chrille? Är väldigt sugen på den. Snygg titel också på postningen. För lite mer i ämnet: http://herralarik.blogspot.com/2010/07/modern-som-strindberg.html

Björn Hansson sa...

Den där ep:n m The Moderns har jag! (någonstans...)

spengochrille sa...

Tack för kommentarerna.
Ett ex på väg Martin, nu hänger det på Posten.
Björn all heder åt dig som inte sålt ut en del av den svenska moderna kulturhistorien till Japanerna, vilket annars verkar vanligt när det gäller den EP´n.

Magnus S sa...

Chrille, det här inlägget är Spengo när bloggen är som allra bäst! Bortglömd men högklassig och klatschig pop som sitter som en smäck så här års.

spengochrille sa...

Vill rätta dig Magnus, högklassig och klatschig pop sitter alltid som en smäck, annars stort tack.

Martin sa...

Tack Chrille. Jag vankar som en äggsjuk höna vid brevinkastet.

Kritan sa...

Och följ gärna upp Tony Manieri, som klev in i Japop mm.

Gusti sa...

Svårt att motstå när någon från Japan 2002 betalade 2650 spänn för Moderns ep, en platta jag dessförinnan inte hört på ack så länge. När jag läste ditt inlägg ångrar jag mig. Lite.

Peter Möller sa...

Tack för inlägget om suveräna Moderns! Var kan jag hitta cd:n från Japan? Måste bara ha den. Har haft Lp:n från -81 samt första EP:n, nu sorgligt borta...