lördag 10 april 2010

Strandpojkarna i tre och fyra fjärdedelstakt?

The Beach Boys första inspelningssession efter de hade lämnat Capitol 1969, benäms The Landlocked sessions. Inspelningarna ansågs, enligt mig helt felaktigt, inte bra nog för att ges ut. Dennis Wilsons Lady, även känd som Fallin´in love, hade prytt varenda platta släppt under 70-talets första hälft, oavsett artist. Några av låtarna hittar ni här. Istället spelade de i början av 1970, i en annan session, in vad som är en av deras bästa plattor Sunflower som släpptes på Warner/Reprise senare samma år. På Sunflower finns inte med några av de låtar som spelats in i samband med The Landlocked sessions. En del kan man istället höra utspridda på senare 70-tals album som Surf´s up och Holland, medan andra kan hittas på otaliga bootlegs, väl värda att leta efter.


Big Sur från The landlocked sessions 1970

Något som faschinerar mig mycket med The Landlocked sessions, förutom kvaliteten på låtmaterialet, är låten Big Sur. En lågmäld pärla med en av de ljuvaste melodier man kan tänka sig. Låten som mycket väl skulle kunna platsa på någon av pojkarnas sena 60-tals plattor är soft rock av högsta klass. Varje gång jag lyssnar på Beach Boys låtar från perioden 66-73, ställer jag mig frågan varför jag fortsätter leta efter len och harmonisk pop från 60- och 70-talet, allt är ju fulländat här. Därför känns det märkligt att man väntade med att släppa denna Jardine/Love låt offentligt till 1973 där den är en del av Hollands triologi California saga.
Carlifornia saga (Big Sur) från Holland 1973

Versionen på Holland är nu inte densamma som den från 1969, utan man har nu spelat in den i 3/4 takt. Möjligen en anpassning till gängse tidsanda. Man förlorar därför orginalets slick och spädhet men vinner en mustighet och låten är nu avsevärt mer robust. Istället för på stranden så ligger man på ett höloft på landet och drömmer sig bort. Den senare versionen känns onekligen mer orginell och möjligen också fräschare. Men det kan också vara ett tecken på att man är svältfödd på musik som ej går i 4/4 takt. Vilken av versionerna man föredrar kan väl kvitta det är i vilket fall som helst två helt underbara låtar, eller en?

4 kommentarer:

Magnus S sa...

Fullträff, Chrille! Och fint skrivet om Strandpojkarna. Även om jag blir riktigt nyfiken på "The Landlocked Sessions" håller jag med om att versionen av "Big Sur" på albumet "Holland" är en klar förbättring. Det är favoritlåten på den Beach Boys-platta jag lyssnat mest på de senaste åren. Gillar man Beach Boys bör man leta upp "Holland".

Mattias J. sa...

Härlig text.

spengochrille sa...

Tack.

Mats L sa...

Big sur från Landlocked är sinnessjukt bra! Stort tack för tips. Fattar inte att jag inte kände till de inspelningarna.