Skivhyllan: Carole King - Rhymes And Reasons (1972)
Det ironiska 90-talet nådde sin kulmen runt årsskiftet 1994/95. Killinggänget slog igenom stort med sin TV-sända liveshow på Berns som tätt följdes av Nile City 105,6. Åtminstone bland oss studenter var indiepopen musiken som gällde då och genrens låttexter var i regel diffusa, om man överhuvudtaget kunde höra vad sångaren sjöng [läs min uppgörelse med indie]. Man var garderad vad det gällde såväl känslor som åsikter. Mot denna bakgrund var det därför anmärkningsvärt att se indiepopbandet Able från Uppsala vid den här tiden rakryggat spela en cover i jazzvalstakt på You've Got A Friend, en låt som inte alls gick i linje med tidsandan. Jag kände direkt att jag bli vän med bandet. Under den resterande halvan av 90-talet lyssnade jag mycket på Carole King.
Jag tror att jag har samma förhållande till henne som många andra. Framför allt när jag fortfarande var ungkarl, i stunder när det var tungt att leva ensam, gjorde hon mig sällskap. Det fina med Carole var att hon sjöng i något som påminde om en vanlig samtalston. Hon hade ingen stor röst och hon avstod från att använda den på ett tekniskt skickligt eller känslosvallande sätt. Däremot hade hon på sitt okonstlade vis en förmåga att nå fram och nästan få en att tro att det handlade om ömsesidig kommunikation, till skillnad från de flesta stora sångerskor (eller sångare för den delen). Och hennes musik var det lilla och ombonade rummet som vi satt och pratade i.
Hennes sätt att fritt röra sig mellan och obehindrat blanda soul, pop, jazz och countryrock har tilltalat väldigt många, men Caroles blandning gjorde samtidigt henne omisskännlig och speciell.
Carole King - Goodbye Don't Mean I'm Gone
Tvingas jag välja ett album av Carole, faller mitt val på Rhymes And Reasons. Jag tycker det är hennes mest sammanhållna och jämnstarka album. Det kom som den andra skivan efter det stora genombrottet med Tapestry. Kanske är Rhymes And Reasons det mest typiska Carole King-albumet. Hennes piano står i centrum och arrangemangen är i övrigt lite mer återhållsamma och subtila. Övergångarna mellan låtarna är mjuka. På ett sätt är det också hennes mest personliga skiva. Denna gången kommer Carole för att prata av sig, för hon är deppigare än vanligt. Som vän har jag självklart tid att lyssna.
Carole King - Feeling Sad Tonight
4 kommentarer:
Haha, bra och underfundigt skrivet som vanligt:) Här ska det lyssnas. Kanske drar jag även fram Writer som jag sållat längre bak i ski(t)vhögen. På tal om Skiv/Skithögen så undvik den skivaffären på Söder, lika otrevlig som aset på Oceanens antikvariat på Sveavägen. Apropå utgång med Runtrunt Magnus så kan han alla dagar utom mån den 15:e. Waddayasay?
Fan, det där var ju riktigt bra!
Tack Mats, för din respons på Carole King och tack för dina konsumentupplysningar! Leve RuntRunt på Odengatan!
Tack Magnus för att du fick mig att ta fram och lyssna på den här plattan, jag har inte riktigt lyssnat så noga på den innan trots att jag haft den i många år. Passar perfekt en grå december dag som idag, "It's a gray, gray gloomy day".
Skicka en kommentar